În finala Galei Naționale a Voluntarilor, singura competiție națională care aduce voluntariatul în atenția publicului larg și premiază impactul acestuia, figurează și două proiecte din județ, inițiative care pot fi votate de către suceveni până la data de 12 decembrie, evenimentul fiind programat pentru 20 decembrie.
Gala Națională a Voluntarilor este cel mai amplu eveniment de recunoaștere a meritelor voluntariatului la nivel național. La manifestare vor fi prezenți peste 330 de reprezentanți ai societății civile, ai companiilor și ai instituțiilor publice. Seara de gală își propune să celebreze oameni și inițiative care doresc să aducă schimbări cu impact în comunitate, prin intermediul voluntariatului.
Proiectele din județ
La secțiunea Proiectul de voluntariat al anului în domeniul educație este nominalizat Centrul „Nouă ne pasă” Moldovița, finanțat de eMag.
Potrivit prezentării, proiectul a oferit unui număr de 150 copii din școlile comunei Moldovița un program structurat şi complex de învăţare alternativă, remedială, de tip mentorat profesori-elevi, tutoriat elevi-elevi, consiliere şi coaching pentru dezvoltare personală şi profesională şi de stimulare a rezilienței şcolare, program centrat pe nevoile individuale de formare ale fiecărui copil. Timp de 7 luni, săptămânal, au fost organizate în cele două școli din program câte 20 de activităţi de învăţare interactivă, alternativă, în cadru nonformal, activități de învățare asistată și activități de timp liber de calitate. În fiecare lună au fost organizate câte 4 activităţi de timp liber de calitate, tematice, care au valorificat evenimente marcante din calendarul naţional şi internaţional.
Tot de la Moldovița vine și a două nominalizare, la categoria Voluntarul anului în domeniul protecția mediului și animelelor. Paraschiva Diaconița este o tânără ingineră din Ocolul Silvic Moldovița, membră a Asociației Proiect Pro Europa, care a făcut din voluntariatul pentru mediu un mod de viață, un crez personal. În acest an a coordonat mai multe campanii de responsabilitate socială - componenta mediu și a reușit să mobilizeze un impresionant număr de copii și tineri din școli și licee din zona Câmpulung Moldovenesc în acțiuni concrete pentru grija față de natură. Printre activităţile în care Paraschiva s-a implicat se numără Concursul zonal de fotografie ”De la mine de-acasă, din Moldovița”, organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița; Festivalul ECO-brazilor de Crăciun – un parteneriat cu liceul din zona; Simpozionul "Moldoviţa - natură, suflet, imagine", în Luna plantării arborilor, parteneriat pentru dezvoltare durabilă; Campania ”100 de oameni, 100 de arbori pentru 100 de ani de la Marea Unire” – o acțiune de plantare de arbori la care au participat tineri din trei licee din Suceava, oficialități și comunitatea locală; Revista ECO-uri, instrument de informare și promovare despre care Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, a notat că este o "revistă care face un alt fel de educație.”