Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc are, de luni, sterilizare centralizată, odată cu punerea în funcțiune a staţiei de sterilizare transferată de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Astfel, s-a adăugat o verigă foarte importantă în procesul de scădere a numărului infecțiilor nosocomiale, deoarece stația de sterilizare realizează funcțiile de decontaminare, pregătire truse, ambalare, sterilizare, stocare și eliberare/ livrare materiale pentru sălile de operație și secțiile spitalului.
Marele avantaj al acestor stații este că în serviciul de sterilizare se întrerupe lanțul epidemiologic: pe măsură ce materialele necesare, echipamentele și instrumentele chirurgicale sosesc în zona de decontaminare, începe procesul de îndepărtare a agenților patogeni de pe echipamentul reutilizabil, instrumentar și alte articole.
Managerul Spitalului Municipal, dr. Cătălin Săndulescu, a declarat că unitatea medicală a primit toate avizele din partea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava şi de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR). ”Funcţionarea unei staţii de sterilizare va conduce la o creştere şi mai mare a siguranţei în privinţa acestui tip de activitate şi la o mai bună prevenire a infecţiilor asociate actului medical”, a declarat dr. Săndulescu.
El a mulţumit conducerii Spitalului de Urgenţă Suceava pentru transferul staţiei de sterilizare şi al unei linii de chirurgie laparoscopică, de asemenea pusă în funcțiune.
Reamintim că vechiul modul de sterilizare al Spitalului de Urgență Suceava a intrat în reparaţii capitale în anul 2012, garanţia lucrărilor fiind de opt ani. În primăvara acestui an, actele şi documentaţia privind transferul staţiei de sterilizare şi al liniei de chirurgie laparoscopică au fost avizate şi aprobate de Consiliul Judeţean Suceava şi de Primăria Câmpulung Moldovenesc.