Profesorul de geografie Radu-George Ciumașu, de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, a primit, la finele săptămânii trecute, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler” cu însemn pentru civili.
Președintele României, Klaus Iohannis, a răsplătit meritele profesorului cu prilejul Zilei Naționale a României, în semn de deosebită apreciere pentru profesionalismul dovedit în împlinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Apărării Naționale.
Profesorul Radu-George Ciumașu se remarcă și prin rezultatele elevilor săi, care s-au evidențiat de-a lungul anilor prin premii importante în cadrul concursurilor și olimpiadelor naționale și internaționale.
Parcursul profesorului
Profesorul Ciumașu este din Iași, a absolvit Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și a urmat cursurile Şcolii Militare de Topografie din Sibiu în perioada 1987-1989, fiind nevoit să se retragă din motive medicale, cu zece luni înainte de a ajunge locotenent. A urmat cursurile Facultăţii de Geografie din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza” Iași, în perioada 1990-1995. Pe parcursul anilor patru şi cinci, student fiind, a fost angajat în cadrul departamentului de cartografie al facultății, pe post de desenator.
În iunie 1995, o delegaţie a Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc a mers la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași cu misiunea de a identifica printre viitorii absolvenți patru profesori: de limbă română, limba franceză, informatică şi geografie. Astfel, renunțând la cariera lui ieșeană, Radu Ciumaşu devine profesor al unui liceu similar celui pe care l-a absolvit.
„De aici vine probabil şi un plus de responsabilitate, altruism şi pasiune care se observă în activitatea dumnealui de zi cu zi”, spun reprezentanții liceului.
Primele rezultate la olimpiadă au apărut chiar din anul de debut, cu două premii judeţene şi o calificare la faza naţională cu Sabin Ivan - clasa a IX-a.
„Aşa a început totul. Acest ritm a fost continuat, perfecţionat şi eficientizat, devenind un fel de rutină olimpică. Practic, exceptând intervalul septembrie 2003 – martie 2004, tot timpul în băncile Colegiului Militar din Câmpulung a existat cel puțin un elev calificat la faza națională a olimpiadei de geografie”, au mai transmis cei de la Colegiul Militar. În total s-au adunat, până acum, 31 de calificări, dintre care 7 premii: Florin Acatrinei – locul II, clasa a IX-a, în anul 2000; Marius Bulaicon – premiul III, clasa a XII-a, în anul 2007; Claudiu Onofrei – premiul I, clasa a XII-a, în anul 2013; după care au urmat cele patru premii ale Sabinei Calisevici. Participarea internaţională a fost anticipată încă din anul 2010, când Marius Lăcătuş a obţinut locul al şaselea în proba de baraj pentru lotul României, format din patru elevi. Acelaşi loc şase l-a obţinut şi Robet Ailiesei, în anul 2011.
Sabina Calisevici a exprimat la superlativ investiția de suflet şi geografie a profesorului: premiul I, la mare distanță faţă de ceilalţi competitori şi cea mai mare notă a întregii olimpiade în clasa a IX-a, 2014, premiul al III-lea în clasa a X-a; premiul I în clasa a XI-a şi a XII-a şi, evident, aur la Olimpiada internațională de la Beijing în 2016 şi la Belgrad în anul 2017.
În acest moment, în colegiu sunt doi elevi care s-au calificat în 2018 la faza națională la disciplina geografie: Bogdan Daneliuc, menţiune la clasa a XI-a şi locul 12 în proba de baraj, și Ioana Țâmpau, menţiune la clasa a IX-a. În anul 2018, s-a alăturat membrilor cercului de geografie Daria Balahura, care a venit în bagajul pentru colegiu cu o mențiune la faza pe țară a disciplinei în clasa a VIII-a.