Debranşarea din sistemul centralizat de încălzire urmează să fie interzisă prin lege, foarte curând. Măsura este predictibilă, după ce Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a votat respingerea solicitării preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se impun restricţii celor care vor să plece din sistemul centralizat de termoficare.
Cea mai importantă prevedere a legii, care va merge acum pentru vot final în plenul Camerei Deputaţilor - cameră decizională, este că debranşările de blocuri şi deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localităţi decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.
Practic, primarii vor fi obligaţi să decidă care sunt zonele unitare de încălzire (de obicei cartierele aglomerate, cu blocuri), iar în cadrul acestora nu se va mai aproba nici o debranşare. În prezent, în Suceava sunt racordaţi la sistemul centralizat aproape 20.000 de consumatori (familii), adică aproximativ 45% din populaţia municipiului.
Potrivit noii legi, la articolul 30, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
„Art.30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiţii cumulative: a) acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale; b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;
b) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.”
Potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari, recent intrată în vigoare, pentru aprobarea în adunarea generală a modificării instalaţiilor interioare dintr-un condominiu este nevoie de votul majorităţii, adică a două treimi din numărul membrilor asociaţiei.
În cererea sa de reexaminare a proiectului de lege, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că interdicţia debranşării în anumite zone poate prejudicia atât beneficiarii, cât şi companiile ce activează în domeniul soluţiilor de energie termică alternative celor centralizate.
Taxă de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale
O altă schimbare propusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este introducerea unei taxe de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale.
Introducerea acestei taxe a fost discutată inclusiv în cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naţionale.
Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), capacitatea centralelor termice individuale instalate în apartamentele din România a crescut cu aproape 62% în interval de 3 ani.
Problematică este concentrarea mult prea mare de centrale individuale de apartament în zonele urbane, iar efectul acesteia este creşterea emisiilor de dioxid de carbon.