Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 273 (6983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Restricţii

Debranşarea din sistemul centralizat de încălzire va fi interzisă prin lege

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Debranşarea din sistemul centralizat de încălzire urmează să fie interzisă prin lege, foarte curând. Măsura este predictibilă, după ce Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a votat respingerea solicitării preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se impun restricţii celor care vor să plece din sistemul centralizat de termoficare.

Cea mai importantă prevedere a legii, care va merge acum pentru vot final în plenul Camerei Deputaţilor - cameră decizională, este că debranşările de blocuri şi deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localităţi decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.

Practic, primarii vor fi obligaţi să decidă care sunt zonele unitare de încălzire (de obicei cartierele aglomerate, cu blocuri), iar în cadrul acestora nu se va mai aproba nici o debranşare. În prezent, în Suceava sunt racordaţi la sistemul centralizat aproape 20.000 de consumatori (familii), adică aproximativ 45% din populaţia municipiului.

Potrivit noii legi, la articolul 30, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:

„Art.30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiţii cumulative: a) acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale; b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;

b) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.”
Potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari, recent intrată în vigoare, pentru aprobarea în adunarea generală a modificării instalaţiilor interioare dintr-un condominiu este nevoie de votul majorităţii, adică a două treimi din numărul membrilor asociaţiei. 

În cererea sa de reexaminare a proiectului de lege, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că interdicţia debranşării în anumite zone poate prejudicia atât beneficiarii, cât şi companiile ce activează în domeniul soluţiilor de energie termică alternative celor centralizate.

 

Taxă de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale

O altă schimbare propusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este introducerea unei taxe de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale.

Introducerea acestei taxe a fost discutată inclusiv în cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naţionale.
Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), capacitatea centralelor termice individuale instalate în apartamentele din România a crescut cu aproape 62% în interval de 3 ani.
Problematică este concentrarea mult prea mare de centrale individuale de apartament în zonele urbane, iar efectul acesteia este creşterea emisiilor de dioxid de carbon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Debranşarea din sistemul centralizat de încălzire va fi interzisă prin lege.
 Vizualizări articol: 6123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 11 voturi
Debranşarea din sistemul centralizat de încălzire va fi interzisă prin lege1.7511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei