Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost marcată luni, 3 decembrie, de zeci de copii și persoane adulte cu dizabilități, care au prezentat, la Iulius Mall Suceava, spectacolul „Deschide ochii! Deschide inima!”, ediția a XIII-a, un eveniment care s-a bucurat de un public numeros. A fost o bună ocazie pentru cei prezenți la eveniment să-și schimbe atitudinea față de persoanele cu dizabilități, dacă nu au făcut-o până acum, să elimine orice barieră în ceea ce privește implicarea acestor oameni speciali în diverse sfere de activitate. Prin evoluția lor de pe scenă, dar și prin obiectele confecționate de ei și prezentate în expoziția cu vânzare de la etajul I al Iulius Mall, copiii și persoane adulte cu dizabilități din centrele sucevene au demonstrat că merită toată susținerea noastră. Trebuie doar să-i privim cu înțelegere, să-i ajutăm și să-i iubim pentru ca imposibilul să devină posibil și aceste persoane din cadrul centrelor de plasament și din cadrul centrelor de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică, din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, să poată fi valorificate, angajate, să aibă un statut demn în societate.
Împreună pe aceeași scenă
Ca în fiecare an, în candrul evenimentului, persoanele cu dizabilităţi au demonstrat ceea ce a afirmat celebrul Robert M. Hensel, el însuși născut cu o dizabilitate: „Singura parte care mă defineşte din cuvântul <dizabilitate>sunt ultimele 9 litere - <abilitate>“, iar mesajul organizatorilor spectacolului „Deschide ochii! Deschide inima!” a fost „Să recunoaștem abilitatea din orice dizabilitate!”. Pe scenăau participat beneficiari de la Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului,Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Fălticeni,Casa de tip familial ”Visătorii” Fundu Moldovei,FARA, CRRN Mitocu Dragomirnei, CRRN ,,O Nouă Șansă”Todirești,CRRN Costâna, CRRPH ,,O Nouă Viață”Siret, CRRPH Pojorâta,CRRN Sasca Mică,CRRN Zvoriștea,Clubul ”Împreună”. Fie că au prezentat dansul crăciunițelor, au cântat piese de suflet, precum „Mulțumesc, iubită mamă!”, „Acasă-i România!, cântece patriotice „Doamne, ocrotește-i pe români!” etc., cântece și poezii de iarnă sau colinde, cu toții au fost apreciați și aplaudați de public. A fost sărbătoarea lor și s-au bucurat de ea din plin. Majoritatea participanților au purtat ie românească. Invitați speciali au fost: Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, poetul Sebastian Crăciun –Asociația „Freamăt de Speranță”,Galea Stefania -Serviciul Asistență Maternală, Raluca Bilaucă - Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Suceava, Dorel Mihoc - artist, Luisa Maria Vasilcovici, Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, Corul persoanelor cu Dizabilități ”Speranța”. Spectacolul a fost prezentat de Manuela Pentiuc.
Spectacol pentru inimi deschise
Șefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă au transmis câte un gând de încurajare şi de felicitare către toate persoanele ”abilitate” care au participat la evenimentul de luni. „Beneficiarii serviciilor noastre s-au pregătit de-a lungul întregului an, au învățat, au repetat, au lucrat în ateliere produse manuale, care mai de care, mai deosebite, din elemente naturale și atent meșteșugite împreună cu instructorii lor. Vă veți bucura ochii, sufletul și inima alături de noi, îi veți putea încuraja, dărui un zâmbet și o vorbă bună” a fost invitația Nadiei Creţuleac pentru toți cei care și-au rupt din timpul lor și au ales să-și deschisă ochii și inima pentru niște copii, tineri și adulți deosebiți. Toţi participanţii, persoane cu dizabilităţi care au participat la eveniment au primit diplome şi daruri. Partenerii evenimentului au fost IuliusMall Suceava, Te Aud România, Asociația Zâmbete în Bucovina, Asociația Multicare, Auchan, Jolipan Suceava, DB Advisory, Asociația Părinților și profesorilor din Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.