Un copil în vârstă de 10 ani, din Vicovu de Sus, a ajuns la spital, după ce a aprins o petardă care i-a explodat în mână. Incidentul s-a petrecut în după-amiaza zilei de 1 decembrie. Din cercetările poliţiei a rezultat că băiatul în vârstă de 10 ani a plecat la joacă iar în jurul orei 18.00, când a revenit acasă, avea mâna dreaptă bandajată. Băiatul i-a spus mamei că o petardă i-a explodat în mână. Femeia a sunat la 112, un echipaj SMURD preluând copilul şi transportându-l la Spitalul din Rădăuţi. Acesta a fost diagnosticat preliminar cu traumatism la nivelul mâinii drepte – degetul mare, fiind transferat în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean Suceava.
În ciuda recomandărilor poliţiştilor, în fiecare an, adulţi dar în special copiii cad victime ale uzului de materiale pirotehnice, multe dintre ele cumpărate chiar de către părinţi sau cu acordul acestora.
Conform legii, persoanele fizice nu au voie să cumpere şi să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1. În această categorie intră articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă si nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase. Restul materialelor pirotehnice intră în sfera legii penale, astfel că, pe lângă pericolul de accidentări, vă pot aduce şi un dosar penal.
Conform legii, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.