Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 3 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 271 (6981)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Pe 1 Decembrie

La Fălticeni a fost inaugurat grupul statuar „Altarul Eroilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, cu prilejul Centenarului Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României, la Fălticeni a fost inaugurat grupul statuar „Altarul Eroilor” de pe Aleea pietonală, în vecinătatea sediului Primăriei Fălticeni. Au fost dezvelite busturile eroilor din Primul şi al Doilea Război Mondial, Căpitanul Gavril Danielescu şi Căpitanul - comandor Constantin Costăchescu, care s-au adăugat Maiorului Ioan Nicolae (bust şi soclu existent, model care a inspirat întregul ansamblu), erou în Războiul de Independenţă de la 1877. „Altarul Eroilor” face parte din Proiectul ansamblului monumental al elitelor realizat de regretatul arhitect Crişan Victor Popescu, artistul plastic Gabrel Baban şi reprezentanţii Asociaţiei „Strada Mare Fălticeni”.

 

„Altarul eroilor” întregeşte zestrea de valori a Fălticeniului

Alături de conducerea administraţiei publice locale, la acest eveniment au fost prezenţi prefectul Mirela Adomnicăi, senatorii Ioan Stan şi Virginel Iordache, deputatul  Alexandru Rădulescu, generalul (r) Mihai Mărgarit, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (originar din Suceava), contraamiralul de flotilă Cristea Cucoşel,  profesorul universitar doctor comandor Jipa Rotaru, întemeietorul Muzeului Militar Naţional, amiralul Constantin Rusu, preşedintele Asociaţiei Liga Navală şi a Clubului Amiralilor, comisarul şef Valentin Simion, col. Lungu Marian Mihai, inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, directorii instituţiilor de învăţământ şi comandanţii structurilor militare din muncipiu, dar şi numeroşi fălticeneni.

„Suntem, astăzi, împreună la o zi importantă pentru poporul român, o zi importantă pentru România. <Altarul eroilor> întregeşte zestrea de valori cu care Fălticeniul se mândreşte. Sunt trei eroi care în Războiul de Independenţă, în Primul şi al Doilea Război Mondial, au făcut fapte de vitejie şi ne-au făcut pe noi să fim mândri de Fălticeni şi că zestrea Fălticenilor se leagă şi de numele lor”, a precizat primarul Cătălin Coman.

 

Omagiu adus eroilor de administraţia locală

După ce a urat bun venit cadrelor militare care au venit la Fălticeni într-o zi de mare sărbătoare pentru toţi românii, prefectul Mirela Elena Adomnicăi a precizat: „Pentru noi, cei privilegiaţi să trăim acest moment unic, Centenarul Marii Uniri, un destin istoric de 100 de ani al unei ţări, este de apreciat iniţiativa primarului Cătălin Coman de a omagia contribuţia tuturor înaintaşilor noştri la acest destin istoric. Sunt vremuri complicate, dar sunt convinsă că în sufletul fiecăruia bate o inimă de român şi aş dori ca măcar în această zi, aceste inimi să bată în acelaşi ritm, pentru că avem o ţară cu care ne mândrim”.

Senatorul Ioan Stan a scos în evidenţă participarea fălticenenilor pentru ducerea la îndeplinire a marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918, iar deputatul Alexandru Rădulescu  şi-a exprimat emoţia de a participa la latura sprituală a acestui eveniment, „când îi putem onora pe cei care, într-un fel sau altul, şi-au pus amprenta asupra spiritualităţii Fălticeniului”. Şi senatorul Virginel Iordache şi-a exprimat bucuria de a participa la un astfel de eveniment, apreciind că „pe lângă dezvoltarea municipiului, administraţia locală se preocupă şi de dezvoltarea spirituală şi acordă o mare atenţie şcolii”.

 

Ceremonie militară şi religioasă în memoria eroilor

După ce preoţii Adrian şi Teodor Brădăţanu au oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor şi au stropit cu apă sfinţită cele trei monumente, au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei municipiului Fălticeni, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, Detaşamentului Fălticeni a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” Suceava, Poliţiei municipiului Fălticeni, partidelor politice - PSD, ALDE, PNL, USR- şi din partea celor patru şcoli gimnaziale şi trei colegii.

În aplauzele celor prezenţi au defilat cadre de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Detaşamentul de pompieri Fălticeni şi elevi de la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.

 

Aduceri aminte despre eroi

Căpitanul Gavril Danielescu, învăţător din Lămăşeni, comuna Rădăşeni, a fost decorat cu „Legiunea de onoare” şi Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”, remarcându-se în calitate de comandant al companiei a III-a de mitraliere din cadrul Regimentului 56 Infanterie din Fălticeni, în luptele de pe Valea Şusiţei din iulie 1917, când, cu “o secţie de mitraliere, a redus la tăcere un cuib de mitraliere vrăjmaş, dând putinţă trupelor româneşti să înainteze”. 

Căpitanul comandor Constantin Costăchescu s-a născut la 12 aprilie 1909 în localitatea Pleşeşti, lângă Fălticeni și a fost comandant de submarine în Marina Regală Română în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Este singurul comandant de submarin din România care a reuşit torpilarea unei nave inamice. A comandat submarinul „NMS Delfinul” în prima, a treia şi a cincea crucieră din cele nouă efectuate în timpul războiului. În urma reuşitei, cpt. Constantin Costăchescu a fost decorat cu Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”, clasa a III-a. După război, Constantin Costăchescu a fost instructor pentru submarine şi profesor de geometrie în spaţiu la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Datorită faptului că reuşitele sale au fost împotriva marinei URSS, meritele sale n-au fost pomenite în perioada României socialiste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni a fost inaugurat grupul statuar „Altarul Eroilor”.
 Vizualizări articol: 1815 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
La Fălticeni a fost inaugurat grupul statuar „Altarul Eroilor”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei