Mesajul transmis la Suceava de liderii religioşi şi politici cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României, la Centenarul Marii Uniri, a fost un apel la patriotism, credinţă şi unitate. În faţa numeroşilor suceveni care au înfruntat gerul pătrunzător pentru a asista la parada militară din centrul municipiului Suceava, a reprezentanţilor administraţiei publice şi politicienilor, după oficierea slujbei religioase, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a făcut un apel la „dragoste de muncă, dragoste de ţară, dragoste faţă de aproape, dragoste de tot ce e mai sfânt pe acest pământ”. Înaltul prelat a evidenţiat rolul educaţiei în şcoli, al învăţării istoriei „cu conţinutul pe care l-a avut până nu demult” pentru că „omul se formează încă din momentul zămislirii şi vine şcoala şi pune temelia solidă”.
„Nimic nu este mai sfânt decât să-ţi aperi pământul şi moştenirea lăsată de înaintaşi şi strădania pentru a ne păstra în dragoste, în unire. Munca şi cinstea sunt pietre de temelie atât pentru progresul duhovnicesc, cât şi pentru cel economic”, a spus IPS Pimen.
Acesta a arătat că unirea, „întregirea hotarelor” României „a avut ca temelie dorinţa permanentă şi conştiinţa unităţii de neam, de ţară. Nimic din ceea ce este bun şi sfânt nu se face fără un efort, fără virtuţi, virtuţi patriotice, virtuţi româneşti, virtuţi creştineşti”, a spus IPS Pimen. Ierarhul a subliniat credinţa domnitorului Ştefan cel Mare, care înainte de luptă se ruga, ţinea post, iar pe steag avea brodat chipul Sfântului Gheorghe şi purta cu el permanent Psaltirea, Crucea şi icoanele Maicii Domnului, Mântuitorului şi a Sfântului Ioan Botezătorul.
„Pe stema ţării noastre, a României Mari, în pliscul vulturului este Sfânta Cruce şi pe stemă cuvintele <Nimic fără Dumnezeu>. Aşa am rezistat. Aşa s-a realizat această unitate”, a afirmat arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Parada militară a încântat numeroasa asistenţă la eveniment
După slujba religioasă a urmat un ceremonial militar, în cadrul căruia prefectul Mirela Adomnicăi a transmis mesajul premierului Viorica Dăncilă şi un apel la a recepta emoţional marele eveniment de la 1 Decembrie 1918: „Mi-aş dori ca fiecare dintre dumneavoastră să fie pătruns de un fior al sentimentului patriotic, iar steguleţul pe care văd că îl aveţi în mâini să îl duceţi acasă şi să îl aşezaţi în casa dumneavoastră la loc de cinste, astăzi, de Ziua României”.
Despre unitate şi dragoste de ţară au mai vorbit vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Niţă şi viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi, după care au fost depuse coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor şi Martirilor Bucovinei, din Piaţa Tricolorului. Ceremonia a continuat cu o paradă militară cu efective militare din cadrul Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoşani, de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Centrul Militar Judeţean Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Bogdan Vodă” Suceava, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, ISU şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean, şi o expoziţie de tehnică militară, în zona centrală a Sucevei. După lăsarea întunericului, pompierii militari au defilat cu torţe aprinse pe traseul esplanada Casei de Cultură - Palatul Administrativ - Piaţa Tricolorului - Palatul de Justiţie - Primărie – ISU „Bucovina” Suceava.
Programul a fost organizat de Centrul Militar Judeţean Suceava. Alături de reprezentanţii administraţiei publice au mai fost prezenţi reprezentanţi ai partidelor politice, ai instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ligilor şi fundaţiilor, instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ai asociaţiilor veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi retragere şi Asociaţiei Cultul Eroilor.