Construcţia corpului de spital pentru noul ambulatoriu de specialitate a ajuns la nivelul zero, moment marcat, ieri, prin dezvelirea unei plăci omagiale dedicate Centenarului Unirii Bucovinei cu România. Placa a fost dezvelită pe un perete artificial, de directorul medical al spitalului, dr. Doina Ganea Motan, de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, de liderii PNL Ludovic Orban, Vasile Blaga şi Ioan Balan şi reprezentanţi ai constructorului. Managerul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că în toamna anului viitor, când va fi finalizată construcţia, placa omagială va fi instalată pe peretele spitalului. Preşedintele Flutur a declarat că noul ambulatoriu este una dintre cele mai mari investiţii din judeţ, fiind realizat cu fonduri proprii ale spitalului, de la bugetul Consiliului Judeţean, de la Consiliul Local Suceava şi de la Ministerul Sănătăţii şi că prezenţa liderilor liberali la acest eveniment dedicat unirii Bucovinei cu Țara se explică prin aceea că, în urmă cu 100 de ani, preşedintele PNL de atunci „a avut un rol excepţional în realizarea unirii”. „Am vrut să le arătăm oaspeţilor noştri o poveste de succes pentru că pentru noi Spitalul Judeţean de Urgenţă este o carte de onoare. Investiţia este realizată majoritar din surse proprii şi anul viitor, pe vremea asta, vrem să tăiem panglica la inaugurare”, a spus Flutur. Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că a fost invitat la Suceava să vadă „această minune”, care este Spitalul de Urgenţă, şi că nu crede că în Bucureşti este vreun spital public care să arate la fel ca cel din Suceava. La rândul său, fostul ministru Vasile Blaga, originar din Oradea, a afirmat că „Oradea s-a dezvoltat minunat, dar spitalul arată mai bine ca al nostru” şi i-a felicitat pe liderii administraţiei judeţene şi locale, conducerea spitalului şi pe medicii care lucrează aici pentru investiţiile solide în sistemul de sănătate.
Ambulatoriul nou va fi finalizat în septembrie, anul viitor
Construcţia noului ambulatoriu al spitalului este realizată de firmele Antramicons Pojorâta, Loial Impex Suceava, Dacorum Grup Iaşi şi Arhitectura Grafica Design Suceava. Valoarea investiţiei este de 24,101 milioane lei, contractul de execuţie a fost semnat în 18 iulie 2018, cu termen de finalizare 18 septembrie 2019.
Un nou ambulatoriu de specialitate este o investiţie absolut necesară Spitalului de Urgenţă Suceava deoarece cel actual nu mai face faţă numărului mare de prezentări, de peste 210.000 pe an, comparativ cu 35.964 de consultaţii pe an, câte s-au înregistrat în anul 2009, când a început ultima modernizare a ambulatoriului, şi 62.493 de consultaţii în 2010, după darea în folosinţă a ambulatoriului modernizat.
Policlinica va avea 6 niveluri, D+P+4 E, cu o suprafaţă totală de 4.000 de metri pătraţi şi este construită în continuarea pavilionului administrativ din spatele Unităţii de Primiri Urgenţe.
Secţiile spitalului vor fi prezente aici fiecare cu modul complet, respectiv cabinet de consultaţii, sală de aşteptare, sală de tratament şi de pansamente, spaţii administrative şi grupuri sanitare. ”Vizăm crearea unor circuite directe, cu folosirea în comun a bazei tehnico-materiale, între ambulatoriul integrat şi spitalizarea de zi pentru fiecare specialitate în parte”, a declarat managerul spitalului, Vasile Rîmbu.
La demisol vor fi cabinetele de Medicină fizică şi recuperare şi de Reumatologie. La parter vor funcţiona cabinetele de Pediatrie şi de Ortopedie; etajul I: Chirurgia plastică, Chirurgia generală, Chirurgia vasculară şi ORL; etajul II: Gastroenterologie, Cardiologie, Electroencefalografie şi Neurologie; etajul III: Urologie, Obstetrică- Ginecologie, Nefrologie şi Oftalmologie, iar la etajul IV – Medicină internă, Endocrinologie şi Hematologie.
Intenţia conducerii spitalului este să asigure un program cât mai lung la cabinetele din ambulatoriul integrat, pe două schimburi, mai ales pe specializările suprasolicitate, cum sunt neurologia, gastroenterologia, cardiologia sau urologia. De asemenea, vor fi separate cabinetele de consultaţii pentru copii de cele pentru adulţi.