Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a declarat ieri, de Ziua Bucovinei, că împlinirea a 100 de ani de la unirea acestei regiuni cu România reprezintă un moment sublim, de mare mândrie națională. „Avem șansa istorică de a sărbători împreună astăzi 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara. Acesta este un moment de mare însemnătate istorică pentru întreaga Românie, nu doar pentru noi, bucovinenii”, a spus Virgine Iordache. El a subliniat faptul că "ziua de 28 noiembrie va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai importante zile trăite de poporul român, ziua când s-a reparat o mare nedreptate istorică și când sufletul bucovinean a izbândit în lupta cu istoria. Pentru că unirea bucovinenilor cu țara a fost posibilă, în primul rând, datorită unei dorințe sufletești mai mari și mai puternice decât Imperiul Habsburgic. În al doilea rând, unirea a fost posibilă și datorită marilor oameni politici ai vremii, în frunte cu Iancu Flondor, Ion Nistor, Dionisie Bejan, Sextil Pușcariu ș.a, care au înțeles să dea curs acestei dorințe intime a bucovinenilor și nu au pregetat în a depune toate eforturile pentru ca acest ideal național să se împlinească”, a spus senatorul PSD de Suceava. El a adăugat că în același timp, trebuie subliniat faptul că întoarcerea Bucovinei la Patria mamă a însemnat un pas decisiv spre realizarea Marii Uniri, moment care a rămas în conștiința națională ca fiind cea mai importantă realizare istorică a neamului românesc.
„Aflându-ne în fața acestui mare ceas aniversar, se cuvine să facem o reverență în fața strămoșilor noștri, acei oameni demni, adevărați oameni de stat, care au reușit să învingă toate vicisitudinile puse în față de contextul istoric, pentru a ne bucura timp de câteva decenii, prea puține din păcate, de o Românie Mare, în care Bucovina și-a ocupat locul meritat în cartea de aur a istoriei naționale.
Aș dori să subliniez că Bucovina a reprezentat pentru România Mare, și nu numai pentru ea, un strălucit exemplu de colaborare inter-etnică, un model de conviețuire pașnică și toleranță confensională”, a declarat Iordache. Nu în ultimul rând, senatorul PSD consideră că Bucovina a rămas un spațiu al miracolului, unde tradițiile au rămas la fel de vii ca în trecut, iar sufletele oamenilor au rămas curate, protejate fiind de zidurile mănăstirilor și credința nestrămutată în Cel de Sus. „Este tărâmul locuit în mod armonios de naționalități diferite, este tărâmul unde timpul și istoria au modelat caractere și virtuți, păstrând vie ordinea și curățenia vieții arhaice. Și da, domnilor, trebuie să ne amintim de asta și să spunem simplu: La mulți ani, Bucovina!
La mulți ani, bucovineni!”, a încheiat Virginel Iordache.