Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 270 (6980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acţiune

Administraţia locală rădăuţeană a marcat momentul Unirii din urmă cu 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Congresul General al Bucovinei adopta în urmă cu o sută de ani, la Cernăuţi, moţiunea privind ”Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României”, moment apreciat caal doilea mare moment din procesul de reîntregire naţională a statului unitar român, după unirea Basarabiei cu România. Momentul Unirii din noiembrie 1918 a fost marcat ieri de administraţia locală rădăuţeană prin dezvelirea şi sfinţirea unui ansamblu statuar în parcul din centrul municipiului, grup format din statuile cavalerilor de Flondor, mai precis, Iancu Flondor, cel care a inspirat şi coordonat acţiunile care au dus la Unirea Bucovinei cu România, Tudor Flondor, deputat în Dieta Bucovinei şi în Parlamentul de la Viena, şi Constantin Flondor, mareşal al Curţii Regale şi membru al Societăţii Academice „Junimea”.

După slujba religioasă şi depunerea de coroane de flori au fost rostite alocuţiuni despre însemnătatea momentului de acum o sută de ani de către primarul municipiului, Nistor Tatar, de istoricul Daniel Hrenciuc şi de moştenitorul familiei Flondor, pe linia Tudor Flondor, Alexandru Racovitza. Trebuie precizat că ansamblul statuar a fost construit de Primăria municipiului Rădăuţi cu contribuţia familiei Mihai şi Ioana Pânzar.

La manifestare au participat reprezentanţi ai deliberativului local, elevi şi profesori de la unităţile de învăţământ din municipiu şi circa două sute de localnici. Imediat după aceasta, în sala Bibliotecii Municipale a fost organizatsimpozionul „100 de ani de la Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei cu România”, unde au fost prezentate o serie de comunicări ştiinţifice, a fost vernisată o expoziţie de pictură, urmată de o lansare de carte şi un program artistic.

Manifestarea dedicată Unirii Bucovinei cu România s-a încheiat în Piaţa Centrală din municipiu, cuun spectacol artistic susţinut de Ansamblul Folcloric „Florile Bucovinei”, de interpreţii de muzică populară Grigore Gherman şi Ghiorghiţă Rotaru şi de tineri de la unităţile de învăţământ din municipiu. La finalul manifestării administraţia locală a oferit câte o porţie de fasole cu ciolan rădăuţenilor prezenţi la acţiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Administraţia locală rădăuţeană a marcat momentul Unirii din urmă cu 100 de ani.
 Vizualizări articol: 1940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Administraţia locală rădăuţeană a marcat momentul Unirii din urmă cu 100 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei