Acest număr al cotidianului Monitorul de Suceava este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu ROMÂNIA. Pentru istoria noastră a fost un eveniment extrem de important, unul care a contribuit la visul unei naţiuni, acela de a vedea românii în interiorul aceloraşi graniţe.
În urmă cu un secol, exact pe 28 noiembrie 1918, la Cernăuţi, Congresul General al Bucovinei vota „unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.
Presa de la acea vreme a scris pe larg despre acest eveniment şi cred că este datoria noastră, a jurnaliştilor din ziua de astăzi, să marcăm cum se cuvine momentul istoric de acum un secol. Împreună cu Radu Florian Bruja, lector universitar doctor al Facultăţii de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, am dorit să aducem cititorilor o mică parte din emoţia actului de la 28 noiembrie 1918. Fireşte, ar fi mult mai multe de spus, dar sper ca în paginile dedicate Centenarului Unirii să fi sintetizat cât mai bine evenimentele care ne-au marcat istoria.
De asemenea, aici apar şi personajele definitorii ale Unirii Bucovinei cu România, de la Iancu Flondor şi generalul Iacob Zadik, până la marele om politic Iuliu Maniu şi Regele Ferdinand.
Am scris aceste cuvinte cu emoţie şi cu speranţa că peste altă sută de ani vom avea parte de o sărbătoare integrată a Unirii Bucovinei cu România.