Abuzurile comise de primarul PSD al comunei Straja şi de consilierii locali ai aceluiaşi partid politic continuă nestingherite de nimeni. Reprezentanţii Prefecturii Suceava, chiar dacă sunt la curent cu ceea ce se petrece la Straja, preferă să nu vadă nimic şi să lase lucrurile la voia primarului.
Ultima nefăcută s-a înregistrat chiar ieri, cu ocazia şedinţei extraordinare de Consiliu Local. Din cele opt puncte aflate pe ordinea de zi s-au discutat doar primele. Ca şi în precedentele situaţii, în momentul în care s-a pus în discuţie validarea supleanţilor de pe listele PNL, aleşii locali ai PSD au părăsit sala de şedinţă. În lipsă de cvorum, validarea celor doi supleanţi de pe listele PNL a fost imposibilă.
Prin acest joc murdar, acceptat tacit de Prefectura Suceava, primarul reuşeşte să deţină majoritatea în Consiliul Local. Dacă în luna august a acestui an structura Consiliului Local Straja avea în componenţă opt aleşi PNL şi şapte aleşi PSD, situaţia s-a modificat esenţial. Mai exact, doi dintre consilierii locali PNL, Vasile Dragoş Pintescu şi Sorin Coca, şi-au pierdut funcţiile, primul prin demisie, al doilea prin excludere, iar prefectul de Suceava a emis ordinele nr. 189/2 august 2018 şi nr. 190 din 22 august 2018 privind constatarea încetării de drept a mandatelor.
De atunci au trecut trei luni, dar Consiliul Local Straja nu a catadicsit să-i valideze pe supleanţii de pe liste, deşi între timp au fost convocate mai multe şedinţe ale deliberativului local. Practic, prin această tergiversare a validării noilor consilieri locali PNL, primarul social-democrat şi-a asigurat majoritate în Consiliul Local, cu 7 voturi la 6, şi face tot ce e posibil pentru ca lucrurile să nu se schimbe sau să revină la normalitate cât mai târziu.
„Cei şapte consilieri au încălcat dispoziţiile legale privind respectarea legislaţiei şi îndeplinirea atribuţiilor cu bună-credinţă”
Între timp, preşedintele PNL Straja, Vasile Juravle, a înaintat o plângere penală împotriva primarului social-democrat Mihai Juravle şi a consilierilor locali PSD.
Plângerea penală a fost înaintată Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a direcţionat-o către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, competentă să rezolve acest tip de infracţiuni.
„Nu este prima dată când primarul şi consilierii PSD au obstrucţionat validarea mandatelor de consilieri pentru cele două persoane, Cîrciu Vasile Gică şi Negru Ilie, cu prilejul altor convocări ale Consiliului Local cu aceeaşi ordine de zi, aceştia neprezentându-se la şedinţă pentru a nu fi îndeplinit cvorumul prevăzut de lege. Considerăm că faptele săvârşite întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, aceştia (n.r. - consilierii locali) neîndeplinindu-şi deloc sau necorespunzător atribuţiile legale. Cei şapte consilieri au încălcat dispoziţiile legale privind respectarea legislaţiei şi îndeplinirea atribuţiilor cu bună-credinţă şi au refuzat să valideze mandatele celor doi supleanţi, deşi Consiliul Local trebuie să aibă un număr de 15 consilieri în funcţie, prejudiciind şi încălcând drepturile atât ale PNL, care are un număr de şapte consilieri locali, dar şi ale celor doi supleanţi care, deşi au fost votaţi de cetăţeni în calitatea de consilieri locali, nu pot să îşi exercite această funcţie şi nici să primească indemnizaţia de consilieri locali şi de membri ai comisiilor de specialitate”, se arată în plângerea penală depusă la Parchet.