Cei aproximativ 200 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Preutești vor învăţa în condiţii mai bune după ce unitatea a fost reabilitată şi modernizată în cadrul unui proiect din Programul Național de Dezvoltare LocalăI (PNDL I).
Investiția s-a cifrat în jurul sumei de 2.500.000 de lei (peste 530.000 de euro), fiind prima lucrare de reabilitare de care clădirea a avut parte din 1971, de când a fost inaugurată.
Lucrările s-au derulat din aprilie până în noiembrie 2018, schimbând radical aspectul unității.
Prof. Neculai Şchiopoaia, directorul școlii, a menționat că „pe 18 noiembrie am deschis un capitol nou în manualul de istorie al Școlii Gimnaziale Preutești. A fost o reabilitare foarte amplă, la un moment dat au rămas doar fundația și zidurile. Sunt nouă săli de clasă moderne, cu dotări noi, birouri, cancelarie, tâmplărie nouă, parchet, toalete noi, inclusiv o centrală termică. Pe durata lucrărilor, elevii au fost relocați la celelalte școli din comună”. Acesta a arătat că unitatea urmează, în prezent, procedurile pentru a obține autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică și autorizație de securitate la incendiu.
Festivitatea de inaugurare a școlii, după modernizare, s-a desfășurat duminică, 18 noiembrie, în prezența a numeroși invitați, autorități locale, județene, reprezentați ai Inspectoratului Școlar Suceava.
„Centenarul la Preutești e întâmpinat cu o școală nouă. Această reabilitare s-a făcut în șapte luni, cu un efort deosebit, motiv pentru care vreau să mulțumesc constructorului. Îl felicit pentru că am avut posibilitatea de a vedea trei școli realizate de acesta – Bucșoaia, Arghira și aceasta. Rugămintea mea pentru cadrele didactice este să păstreze școala, acum aveți condiții deosebite, demonstrați că puteți face lucruri frumoase și să obțineți locuri fruntașe la concursuri”, a transmis prof. Gheorghe Lazăr, inspector școlar general.
La rândul său, prefectul județului, Mirela Adomnicăi, a arătat că „satul nostru românesc poate fi valorizat și are viitor doar prin educație. Cele trei elemente importante – școala, biserica și familia - sunt reunite în mod fericit aici și asta înseamnă că pentru copiii dumneavostră sunt create premisele unui viitor. Ale unui viitor pe care mi-l doresc să-l găsească aici, în comună”. Aceasta a amintit și de o coincidență fericită, cu doar o zi înainte de inaugurarea școlii, elevii de la Preutești reușind să se claseze pe poziția întâi în cadrul concursului „Istoria fără manual”, competiție ce a reunit elevi din 12 școli din șase județe.
La Școala Gimnazială Preutești mai sunt arondate școlile gimnaziale din Arghira, Basarabi, Leucușești, școala primară din Huși și șapte grădinițe cu program normal.
Tot prin PNDL, a fost renovată și școala din Arghira (circa 2.500.000 de lei), urmând să fie încheiate lucrările la școala din Leucușești (circa 700.000 de lei).