Foarte mulți suceveni vor rata șansa de a beneficia de o subvenționare de 90% a costurilor de reabilitare termică a blocurilor în care locuiesc, refuzul asociațiilor de proprietari de a face parte din programul național care demarează de anul viitor fiind unul masiv.
„Din 126 de asociații, 79 ne-au răspuns direct că nu îi interesează, că cetățenii nu sunt de acord sau că au fost reabilitate blocurile. Din cele 47 de asociații la care am trimis contractele de comodat, s-au întors actele de la 21, de la celelalte 26 încă așteptăm. Până acum sunt îndeplinite condițiile pentru reabilitarea a 2884 de apartamente”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean s-a arătat dezamăgit de lipsa de implicare a celor din conducerea asociațiilor de proprietari, care ar fi trebuit să se zbată să convingă oamenii să beneficieze de această oportunitate, reabilitarea clădirilor fiind benefică tuturor.
"Este ultima șansă să putem reabilita aceste clădiri și să le pregătim pentru încă o generație. Știu că este greu cu banii, dar nu este o sumă enormă să achite 10% din costurile totale de reabilitare termică a clădirii, plus că acolo unde nu există posibilități financiare, putem interveni noi, pe bază de anchetă socială, să acoperim costurile unor familii”, a adăugat Ion Lungu.
Primarul Sucevei a spus că în vreme ce de la asociații a primit refuz clar, la audiențe vin o grămadă de oameni care solicită să fie reabilitate blocurile pe fonduri de la Guvern.
Reticența unora vizavi de participarea la aceste proiecte vine din faptul că vor să știe dinainte cât îi costă lucrarea de reabilitare termică a imobilului, ceea ce nu se poate cunoaște decât după realizarea proiectului tehnic aferent fiecărui imobil în parte.
„Să dăm noi astăzi exact cifra – cât înseamnă cota de participare a fiecărui proprietar de apartament, este imposibil. Noi putem decide în Consiliul Local cât să fie cota de participare a cetățenilor și cât cea de la bugetul local, care poate fi de maxim 30%, precum și unele măsuri de intervenție, acolo unde sunt cetățeni care nu au cu ce să se achite de partea lor de contribuție”, a mai spus șeful municipalității sucevene.
Proiectul de reabilitare a apartamentelor din Suceava în baza solicitărilor primite de la asociațiile de proprietari urmează să se deruleze de anul viitor, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, 60% din costuri fiind acoperite din bugetul de stat, iar 40% de către administrațiile locale și proprietarii imobilelor.