Pesta micilor rumegătoare, care afectează oile și caprele, boală care evoluează în statul vecin Bulgaria, reprezintă o nouă bătaie de cap pentru autoritățile sanitar-veterinare, în plină evoluție a pestei porcine africane în România.
Ieri, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, în colaborare cu Instituția Prefectului județului Suceava și Primăria comunei Horodniceni, a organizat un exercițiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare.
După prezentarea scenariului exercițiului de simulare la sediul Primăriei comunei Horodniceni, participanții s-au deplasat la o exploatație de ovine din localitate, unde au fost efectuate pas cu pas operațiunile de izolare a animalelor bolnave, recoltarea probelor pentru examen de laborator, folosirea echipamentelor de protecție, instalarea dezinfectoarelor pietonale, inventarierea efectivului de animale, aplicarea interdicției de mișcare a animalelor, produselor, subproduselor de origine animală și furajelor din și înspre exploatație, uciderea animalelor, ecarisarea prin metode alternative și dezinfecția tuturor suprafețelor din exploatație.
Scenariul exercițiului de simulare a fost următorul: proprietarul exploatației a achiziționat din Bulgaria un lot de 10 capete tineret ovine care, după două săptămâni de la achiziție, au prezentat semne caracteristice pestei micilor rumegătoare.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Dănuț Corneanu, a atras atenția că, având în vedere că această boală evoluează în Bulgaria și are o difuzabilitate deosebit de mare, ea reprezintă un pericol deosebit pentru efectivele de caprine și ovine din România.
Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul ovinelor şi caprinelor reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea pestei rumegătoarelor mici. Boala nu se transmite la om, însă impactul economic și social este major, din cauza mortalității animalelor afectate.