Sucevenii care au idei de proiecte pe care ar dori să le vadă puse în practică anul viitor, din bugetul participativ de un milion de euro, vor avea la dispoziție, de la finele săptămânii, platforma online prin intermediul cărora pot fi depuse.
„Termenul limită stabilit cu informaticienii care lucrează la proiect este 22 noiembrie. Între timp am lucrat și noi la regulamentul de selectare și departajare, pe care îl vom supune spre aprobare în Consiliul Local, la finele lunii”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a propus ca din bugetul anului 2019, 10 proiecte de câte 100.000 de euro, propuse de suceveni, să fie finanțate din taxele și impozitele colectate.
Propunerile de proiecte ar putea fi primite de la cetățeni întreaga lună decembrie, după care, anul viitor, să se intre într-o etapă de votare a proiectelor admise, în baza criteriilor de selectare.
În mare, criteriile de selectare a proiectelor depuse sunt:
- să corespundă unui obiectiv de interes general;
- să fie sau să poată fi asimilat unei investiții aflate în aria de competență a Primăriei Suceava și care vizează un spațiu public;
- să nu intre în aria de finanțare a altor programe a Primăriei Suceava (precum cele pentru ONG-uri sau structuri sportive);
- să nu fie incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalității aflate în derulare;
- să nu aibă un caracter comercial sau publicitar, politic sau etnic, să nu genereze cheltuieli de funcționare importante (întreținere, plată drepturi de autor etc.);
- să fie clar delimitat spațial și să se încadreze în bugetul maxim alocat proiectului – 100.000 de euro.
„Domeniile pentru care se pot depune aceste proiecte sunt cele de infrastructură stradală – alei, străzi, asfaltare, amenajare spații verzi, locuri de joacă, mobilitate și siguranța circulației, amenajare spații de interes public, mobilier urban, iluminat public, infrastructură de sănătate, de cultură, socială, sportivă, de educație, precum și digitalizare. În total sunt 10 domenii pe care pot fi depuse proiecte. Bugetul participativ va fi de un milion de euro, din care vor fi finanțate 10 proiecte de câte 100.000 de euro, primele 10 în ordinea voturilor populației”, a explicat primarul municipiului reședință de județ.
Bugetul participativ a fost introdus prima dată în 2018, când, în urma discuțiilor pe cartiere, la care s-au prezentat foarte puțini oameni interesați, au fost selectate șapte solicitări, câte una de fiecare cartier, din care unele sunt deja realizate, iar altele în diferite etape de realizare.