Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 261 (6971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Istoricul Ion Nistor şi Centenarul Marii Uniri, în prim-planul Zilelor liceului din Vicovu de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Desfăşurate pe parcursul săptămânii trecute, Zilele Liceului „Ion Nistor” Vicovu de Sus s-au încheiat vineri, 9 noiembrie, cu o serie de manifestări care au avut în prim-plan atât figura patronului cultural al acestei instituţii, cât şi sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. 

Cadre didactice şi elevi ai liceului, alături de invitaţi şi oficialităţi locale, au participat la slujba de pomenire a istoricului Ion Nistor şi a tuturor membrilor comitetului unionist din 1918, oficiată de către Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţ al Mănăstirii Putna, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la bustul acestei marcante personalităţi bucovinene. Directorul Angelo Cătălin Bărbuţă a transmis că la finalul serviciului religios, tot în parcul liceului, au fost plantaţi doi stejari, simboluri ale unităţii neamului românesc, ca mărturie peste timp a Anului Centenar. Cu această ocazie s-a montat o placă comemorativă cu textul „Acest stejar a fost plantat în anul centenar 2018, ca simbol al Unităţii neamului românesc 9.11.2018”.

Toţi cei prezenţi au vizitat apoi expoziţia de fotografie veche „Vicovu de Sus – trecutul prezentului. Centenarul în imagini” din campusul şcolar al liceului şi au putut admira file de istorie surprinse în imagini inedite.

Tot în campusul şcolar, pe terenul de sport, elevii liceului au realizat un flash-mob intitulat „România 100”, sub coordonarea profesorilor de educaţie fizică şi sport.

 

„Personalitatea istoricului Ion Nistor în contextul Marii Uniri”

Şirul activităţilor a continuat în sala de festivităţi din campus cu o conferinţă cu tema „Personalitatea istoricului Ion Nistor în contextul Marii Uniri”, cu ocazia comemorării a 56 de ani de la moartea istoricului. Conferinţa a fost moderată de directorul liceului, prof. Angelo Cătălin Bărbuţă. În deschiderea conferinţei, acesta a prezentat o scurtă descriere a evoluţiei liceului din Vicovu de Sus de la înfiinţarea acestuia până în prezent. În continuare au creionat laturi ale personalităţii lui Ion Nistor prof. dr. Marian Olaru - director al Institutului Naţional „Bucovina” al Academiei Române, prof. Adrian Puiu - director al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi,  prof. Vasile Bălici - profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus şi protosinghel Dosoftei Dijmărescu, doctor în istorie, din partea Mănăstirii Putna.

La finalul conferinţei, a fost lansat DVD-ul „Dragoste de neam şi ţară”, realizat de Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi, oşteni”, coordonat de prof. Vasile Schipor. DVD-ul conţine cântece patriotice, este al doilea dintr-o serie de cinci şi a fost realizat de Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, cu sprijinul Mănăstirii Putna, în primăvara acestui an, filmările fiind făcute în locuri istorice din Bucovina de Nord, dar şi din Basarabia.

A urmat un emoţionant program artistic dedicat Centenarului pregătit de membrii Grupului vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi, oşteni” şi de un grup de elevi de gimnaziu coordonaţi de prof. Ana-Maria Cotos.

Manifestările s-au încheiat cu scurte impresii şi luări de cuvânt ale foştilor profesori ai liceului, acum pensionari, care au onorat invitaţia conducerii şcolii de a participa la acest moment festiv.

Ion Nistor (1876 - 1962) a fost un istoric şi militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a hotărât unirea cu România.  A fost profesor la Universităţile din Viena şi Cernăuţi, rector al Universităţii din Cernăuţi, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaş al Partidului Naţional Liberal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoricul Ion Nistor şi Centenarul Marii Uniri, în prim-planul Zilelor liceului din Vicovu de Sus.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Istoricul Ion Nistor şi Centenarul Marii Uniri, în prim-planul Zilelor liceului din Vicovu de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei