Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă utilizarea prudentă a antibioticelor, cu scopul combaterii rezistenţei la medicaţia antimicrobiană. Cu ocazia celei de-a XI-a ediţie a Zilei Europene a Informării despre Antibiotice, celebrată în fiecare an la 18 noiembrie, specialiştii DSP amintesc faptul că rezistenţa antimicrobiană ameninţă eficienţa tratamentului împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, paraziţi, virusuri şi fungi. „Costul îngrijirii medicale pentru pacienţii cu infecţii rezistente la antibioterapie este semnificativ mai ridicat din cauza duratei prelungite a bolii, testărilor suplimentare şi necesităţii terapiilor medicamentoase mai costisitoare”, arată directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinaru, într-un comunicat de presă.
Ca ilustrare a gravităţii fenomenului, se spune în comunicat, în 2016, la nivel global, 490.000 de persoane au dezvoltat forme de tuberculoză multi-rezistente la medicaţia uzuală şi, totodată, rezistenţa antimicrobiană începe să complice şi lupta pentru combaterea HIV şi a malariei.
„În privinţa informării publicului, conform Eurobarometrului din aprilie 2016, circa o treime dintre euro-respondenţi au utilizat în ultimele 12 luni antibiotice în formă orală, majoritatea femei şi persoane mai puţin educate. Majoritatea au declarat că au obţinut antibiotice pe reţetă. Aproximativ o treime s-au declarat informaţi despre utilizarea abuzivă a antibioticelor. Global, situaţia rezistenţei la antibiotice - aflată deja pe un euro-nivel dintre cele mai rele - continuă să se degradeze”, afirmă dr. Grădinaru.
Românii recurg prea uşor la antibiotice
În ceea ce priveşte dinamica consumului de antibiotice în România, ţara noastră se plasează printre statele cu consum foarte ridicat de antibiotice, fiind pe locul patru, în urma Greciei, Ciprului şi Franţei şi depăşind cu 34,7% media europeană.
Ultimul sondaj, realizat în 2016, sugera scăderea consumului de antibiotice, dar în ciuda unui mic progres, România se menţine într-o europoziţie defavorabilă în privinţa procurării antibioticelor exclusiv pe reţetă medicală.
Pentru a promova utilizarea raţională a antibioticelor, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii al DSP Suceava a organizat standuri de informare, educare şi comunicare în cadrul spitalelor din judeţ şi la cabinetele medicilor de familie, a trimis scrisori de informare medicilor de familie, precum şi managerilor şi directorilor medicali din spitale şi farmaciştilor şi oferă informaţii privind evitarea/reducerea infecţiilor şi măsurile de igienă aferente
Campania este organizată în cadrul Subprogramului de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate al Ministerului Sănătăţii şi coordonată tehnic la nivel naţional de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.