În mai puțin de două săptămâni, salubrizarea menajeră a municipiului Suceava va fi preluată de noul operator desemnat pentru următorii 12 ani, în baza unei licitații care a durat aproximativ trei ani, din cauza numeroaselor contestații și piedici, dar care s-a finalizat prin semnarea contractului cu asocierea de firme Diasil – Ritmic.
Perioada de 60 de zile în care noul operator trebuie să se pregătească pentru preluarea activității se apropie de final, iar o parte dintre măsurile care vor duce la „schimbarea la față” a sistemul de gestionare a deșeurilor sunt vizibile deja în curtea Diasil.
1500 de noi buncăre de gunoi, moderne, dotate inclusiv cu sistem de scurgere pentru deșeurile umede, sunt deja în curtea societății de salubrizare, fiind organizate pe mai multe categorii, în funcție de tipul de deșeuri pe care populația le va arunca acolo.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, care a inspectat pubelele de gunoi care vor fi amplasate în oraș chiar de anul acesta, înlocuindu-le pe cele vechi, uzate și insalubre, s-a arătat mulțumit de calitatea acestora, spunând că își dorește să le vadă cât mai curând amplasate pe străzile municipiului, în zonele special desemnate.
Un alt element de noutate vizibil sunt tomberoanele colorate, pentru colectarea selectivă a deșeurilor, care vor fi îngropate sau semi-îngropate, în cele 200 de locații stabilite în oraș.
Trei dintre aceste tomberoane speciale, din care nu poate fi răscolit gunoiul, ca în prezent, erau atârnate de brațul utilajelor speciale cu care vor fi manevrate acestea, sistemul fiind precum cel al macaralelor utilizate în construcții, doar că este mobil.
Titularii noului contract de salubrizare menajeră a Sucevei, Diasil – Ritmic, au de făcut investiții de 9 milioane de euro, în primul rând în cele 200 de platforme de colectare îngropate și semi-îngropate.
Dintre acestea, 50 de platforme îngropate și 50 semi-îngropate trebuie făcute de cele două firme în primul an de activitate, la fel ca și dotarea caselor cu 12.000 de pubele de 120 de litri.