Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) face un nou pas în parteneriatul cu mediul de afaceri și oferă firmelor din Regiunea Nord-Est, în special judeţele Suceava, Botoșani și Neamţ, posibilitatea de accesa fonduri consistente în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Proiectul CENTRIC - „Centru pentru transferul de cunoștinţe către întreprinderi din domeniul ICT” a fost lansat marţi, 14 noiembrie, la Universitatea din Suceava. Acesta are o durată de 60 de luni și o valoare totală de peste 15.400.000 lei (peste 3.300.000 de euro), fiind coordonat de prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector al USV.
Potrivit acesteia, USV va deveni autoritate contractantă (sau autoritate de management) și astfel, prin proiect, firmeledin sectorul IT&C (Tehnologia Informaţiei și a Comunicaţiilor) cu care instituţia va colabora în proiect pot accesa sume importante de bani. Suma totală destinată companiilor este una generoasă, mai mult de jumătate din valoarea totală a proiectului. La rândul lor, firmele vor avea partea lor de cofinanţare.
Până în faza în care companiile vor putea accesa bani, proiectul presupune mai multe etape preliminare.
„CENTRICvizează realizarea unui centru de transfer de cunoștinţe între instituţie și companii care își desfășoară activitatea în Regiunea de Nord - Est a ţării și care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale și de comunicaţii.În prima fază vom stabili oferta de servicii a USV (resursa umană, echipamente, laboratoare etc.) cu care venim către companii din domeniul amintit și care vor sau sunt obligate de piaţă să utilizeze infrastructura de cercetare a USV. Urmează întâlniri cu firmele din grupul ţintă, identificarea de puncte de cercetare comune și derularea de contracte de dezvoltare – cercetare”, a menţionat Gabriela Prelipcean.
Aceasta a menţionat că deocamdată au fost identificate 170 de firme care activează în sectorul IT&C, din cele șase judeţe ale regiunii, urmând să fie programate întâlniri și inclusiv instruiri cu un expert internaţional.
„Întâlnirile sunt parte importantă pentru că trebuie să identificăm firmele care doresc să intre în relaţie cu USV, să definim ceea ce doresc în cadrul proiectului, de ce infrastructură a USV sau servicii au nevoie”, a mai arătat prorectorul USV.
Minim șase întreprinderi cu care USV va încheia contracte de colaborare pentru activităţi de cercetare-dezvoltare de tip industrial vor primi finanţare de 1.500.000 de lei fiecare, cofinanţarea fiecărei companii fiind de 250.000 de lei. Alte companii vor primi finanţare prin proiect de 800.000 de lei (cu o contribuţie proprie de 300.000 de lei).
„Printre rezultatele așteptate menţionăm minim două întreprinderi din Regiunea Nord-Est care au accesat infrastructura a USV pe baza unor contracte încheiate în cadrul proiectului și minim șase întreprinderi cu care au fost încheiate și derulate contracte de colaborare cu USV în vederea derulării unor activităţi de cercetare industrială”, a mai completat managerul de proiect.
CENTRIC este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.