Ieri s-a consumat a doua zi de proteste la mina de uraniu de la Crucea. Ortacii au refuzat din nou să intre la muncă în subteran, dar de această dată nu s-au mai adunat la sediul din Crucea al sucursalei, ci la exploatarea de la Botuşana. Din partea instituţiilor chemate la dialog, respectiv Ministerul Energiei şi Compania Naţională a Uraniului, nu s-a primit nici un răspuns la solicitările formulate de mineri. Doar prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a încercat o punte de legătură între cele două părţi, dar fără prea mult succes.
În lipsa achitării drepturilor salariale restante, minerii consideră că orice dialog este imposibil. Pentru a-şi face auzite mai bine doleanţele, un grup de 30 de mineri de la Crucea a plecat aseară spre Bucureşti, urmând ca astăzi să picheteze atât sediul Ministerului Energiei, cât şi sediul Companiei Naţionale a Uraniului. Protestul este autorizat între orele 9.00-16.30, perioadă în care un grup al ortacilor va încerca să intre la discuţii cu responsabilii din domeniu.
Mai trebuie spus că alături de cei 30 de mineri din judeţul Suceava vor mai fi prezenţi şi colegi de la Feldioara, de la Uzina de Prelucrare a Uraniului, persoane aflate în aceeaşi situaţie cu ortacii de la Crucea.
Minerii au demarat acţiunea de protest la primele ore ale zilei de luni, 12 noiembrie, nemulţumiţi că nu şi-au mai luat salariile de două luni, dar şi alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă. Mai exact, Compania Naţională a Uraniului nu le-a acordat tichetele de masă în ultimele 12 luni, dar nici masa antidot pe ultimele 18 luni.
În grevă au intrat şi colegii de la Uzina de Preparare a Uraniului de la Feldioara-Braşov, revendicările fiind similare. În total, CNU are la nivel naţional 774 de angajaţi, dintre aceştia 345 fiind la exploatarea de la Crucea.