Începând de ieri dimineaţă activitatea la mina de uraniu de la Crucea a fost întreruptă. Nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe ultimele 2 luni, ortacii au refuzat să mai intre în subteran la muncă. În curtea de la Crucea a societăţii s-au adunat muncitorii de la ambele schimburi, inclusiv cei care îşi desfăşoară activitatea la mina Botuşana.
Oamenii au cerut ca la Crucea să ajungă conducerea Companiei Naţionale a Uraniului, dar şi ministrul Energiei, cu care să discute despre situaţia actuală, dar şi despre ce se va întâmpla în viitor cu această mină. Pe tot parcursul zilei de ieri nici un reprezentant al factorilor decizionali de la Bucureşti nu s-a deplasat la Crucea, iar şansele ca vreo persoană dintre cele solicitate de mineri să dialogheze cu aceştia în cursul zilei de astăzi sunt extrem de reduse.
Minerii sunt nemulţumiţi că nu şi-au mai luat salariile de două luni, dar nici alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă. Mai exact, Compania Naţională a Uraniului nu le-a acordat tichetele de masă în ultimele 12 luni, dar nici masa antidot pe ultimele 18 luni.
Deşi au solicitat expres că vor să discute cu şefii Companiei Naţionale a Uraniului şi cu cei de la Ministerul Energiei, minerii s-au ales din nou doar cu promisiuni. Oamenilor li s-ar fi transmis că s-a întrunit Consiliul de Administraţie de la CNU şi există posibilitatea ca o parte din drepturile salariale restante să fie virate în conturi în câteva zile.
Minerii spun însă că s-au săturat de promisiuni deşarte şi că nu vor înceta greva până când situaţia nu se va lămuri cu acte în regulă. De altfel, în urmă cu două săptămâni, ortacii au primit aceleaşi promisiuni că li se vor plăti salariile restante, promisiuni care nu au avut acoperire însă.
Protestatarii au mai anunţat că vor să picheteze sediul CNU şi al Ministerului Energiei, sens în care au făcut demersuri pe lângă Primăria Bucureşti pentru a obţine autorizaţiile necesare. În plus, ortacii ameninţă că se vor bloca în subteran dacă solicitările lor nu vor fi puse în practică.
O altă problemă este aceea că între Compania Naţională a Uraniului şi Nuclearelectrica nu s-a încheiat un contract pentru livrarea uraniului exploatat în minele de la Crucea şi Botuşana. Practic, între cele două părţi nu s-a ajuns la un consens privind preţul de achiziţie, iar dacă nu au unde livra uraniul cei de la CNU intră în blocaj. În acest moment, Nuclearelectrica achiziţionează uraniu din străinătate, la preţuri mai mici decât cele practicate de CNU.
În grevă au intrat şi colegii de la Uzina de Preparare a Uraniului de la Feldioara - Braşov, revendicările fiind similare. În total, CNU are la nivel naţional 774 de angajaţi, dintre aceştia 345 fiind la exploatarea de la Crucea.