Casa Asigurărilor de Sănătate Suceava a dat în judecată o fetiţă în vârstă de 9 ani, din Dorohoi, judeţul Botoşani, pentru a recupera suma de 158 de lei, contravaloarea unor analize medicale şi a penalităţilor de întârziere. Suma este imputată deoarece în anul 2012 copilul a beneficiat, în aceeaşi lună, de o internare în spital şi de analize medicale gratuite, efectuate la un laborator privat din Suceava, asta după ce mama a semnat o declaraţie pe propria răspundere că fetiţa nu a fost internată în spital în perioada respectivă.
Preşedintele-director al CAS Suceava, Cristi Bleorţu, a explicat că aceasta este procedura legală, în condiţiile în care mama fetiţei a fost notificată de două ori până acum să vină să achite banii, dar nu a dat nici un răspuns. „După notificarea noastră, mama, ca reprezentant legal al copilului, nu a venit să plătească, nu a contestat, nu a dat nici un răspuns. Atunci legea ne obligă să deschidem acţiune în instanţă împotriva beneficiarului direct al serviciilor medicale acordate. Legea nu face distincţie între asiguratul minor sau adult. Totodată, am făcut demersuri la Evidenţa Populaţiei pentru obţinerea tuturor datelor de identificare a mamei – CNP, adresă etc. pentru a completa dosarul la judecătorie în ceea ce priveşte reprezentantul legal”, a declarat Bleorţu.
El a mai spus că cea care a greşit în acest caz este mama copilului, care a dat o declaraţie în fals la laboratorul de analize medicale, aspect descoperit la verificările încrucişate, iar apoi nu a venit să îndrepte situaţia. Potrivit preşedintelui CAS Suceava, instituţia a trimis pe numele copilului/în atenţia reprezentantului legal două notificări, în 2012, la puţin timp după efectuarea analizelor medicale, şi în 2018, pentru recuperarea banilor. Neprimind răspuns, în luna mai a acestui an a deschis acţiune la Judecătoria Suceava, care a acceptat cererea. „Avem confirmările de primire de la ambele notificări. Noi nu avem posibilitatea să mergem la uşa debitorului, iar ca să ne adresăm unui executor judecătoresc trebuie să mergem mai întâi în instanţă. De aceea în data de 14 mai 2018 am înaintat acţiunea la Judecătoria Suceava. Când primim datele mamei de la Evidenţa Populaţiei, completăm dosarul pentru că răspunderea materială este a reprezentantului legal, a părintelui”, a mai spus directorul Cristi Bleorţu.