Au fost identificaţi mai mulţi potenţiali factori de risc în diabetul zaharat, precum şi factorii care declanşează această boală.
Nu se ştie încă cu exactitate ce provoacă diabetul de tip 1. Dar se consideră că riscul este uşor crescut în cazul persoanelor care au rude afectate de această boală. Factorii de mediu şi expunerea la anumite infecţii virale sunt, de asemenea, asociate cu riscul de diabet de tip 1.
Diabetul de tip 2 include mai mulţi factori de risc, printre care:
Factorul ereditar: Istoric de diabet în familie. Persoanele care au membri ai familiei cu diabet de tip 2 prezintă un risc crescut să dezvolte aceeaşi boală.
Dieta nesănătoasă: Atunci când mâncăm prea mulţi carbohidraţi rafinaţi (pâine albă, paste, patiserie, prăjituri sau sucuri) şi grăsimi saturate, dar prea puţine fructe şi vegetale creştem în greutate şi astfel creşte riscul de diabet.
Sedentarismul şi greutatea: Studiile au arătat că sunt suficiente 30 de minute de mişcare moderată într-o zi, timp de 5 zile pe săptămână, pentru a rămâne sănătoşi şi pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2.
Între 65 şi 80% dintre cazurile noi de diabet de tip 2 sunt asociate cu persoanele cu greutate prea mare sau obeze. Riscul este legat de vârsta la care a început acumularea surplusului de greutate şi durata obezităţii, precum şi acumularea greutăţii în timpul vieţii adulte.
Şi greutatea redusă la naştere este un posibil indicator de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2.
Vârsta: Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai ridicat riscul de diabet. Totuşi, diabetul de tip 2 este în creştere la toate grupele de vârstă şi se întâlneşte adesea chiar şi la copii şi adolescenţi.
Toleranţa alterată la glucoză(prediabet): organismul nu răspunde corespunzător la secreţia de insulină, iar nivelul glucozei în sânge nu poate fi menţinut în limite normale.
Diabet gestaţional: Femeile care au avut diabet indus de sarcină au un risc crescut de a dezvolta diabet tip 2. Diabetul gestaţional este asociat şi cu riscul crescut de obezitate şi metabolism anormal al glucozei la copiii rezultaţi din acele sarcini.
Şi factorii socio-economici contribuie la dezvoltarea diabetului şi la apariţia complicaţiilor sale din cauza condiţiilor de trai care încurajează alegerile alimentare nesănătoase.
„Specialiştii în diabet sunt cei care stabilesc nu doar tratamentul, ei vă ajută şi cu sfaturi în privinţa adoptării unui mod de viaţă care să permită ţinerea sub control a bolii. Persoana cu diabet zaharat tip 2, odată diagnosticată, intră într-un program riguros de urmărire stabilit de medicul diabetolog. Educaţia terapeutică susţinută de educatorul în diabet cu informaţiile referitoare la dietă, importanţa efortului fizic, monitorizarea glicemică, informarea şi educarea folosirii aparatelor de monitorizare glicemică, cât şi a dispozitivelor de injectare a terapiei este esenţială. Totodată, toate informaţiile primite de la medicul diabetolog referitoare la investigaţiile suplimentare, bilanţ biologic, control cardiologic, neurologic, oftalmologic, un examen minuţios al piciorului, intră în primul examen al unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat, susţine dr. Gabriela Ileana Creţeanu, şefa Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Pentru toţi cei interesaţi, specialiştii Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, alături de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, organizează luni, 12 noiembrie 2018, între orele 11 şi 14, în holul spitalului judeţean, o campanie de testare gratuită a glicemiei, alături de evaluarea riscurilor şi oferirea de sfaturi specializate privind nutriţia sănătoasă sau gestionarea corectă a diabetului alături de familie.