Elevii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava Paul Rebenciuc (clasa a XI-a) şi David Turturean (clasa a X-a) se întorc cu două medalii de argint de la cea de-a 12-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică din Beijing, China, din perioada 3-11 noiembrie. De asemenea, Paul a obţinut şi un premiu special pentru punctaj maxim absolut la proba observaţională.
Cei doi elevi sunt pregătiţi la fizică de către profesorul Sorin Golda, urmând de mai mulţi ani şi cursurile cercului de astronomie şi astrofizică susţinute de prof. dr. Petru Crăciun, la Palatul Copiilor Suceava.
Echipaje din peste 40 de ţări s-au reunit la masa competiţională a olimpiadei din Beijing, concurenţii fiind departajaţi de cele patru probe propuse - testarea teoretică de cinci ore, proba de analiză a datelor, proba observaţională compusă din proba de planetariu şi hartă mută (probă scrisă) şi proba pe echipe.
România a participat cu două echipe formate din câte cinci elevi.
Lotul naţional şi-a adjudecat un palmares valoros: echipa I - o medalie de aur (Colegiul Naţional ,,Mircea cel Bătrân” Constanţa) şi patru medalii de argint (pentru elevi din Suceava, Sibiu, Constanţa, Bucureşti); echipa a II-a - două medalii de argint (Suceava şi Iaşi), o medalie de bronz (Bucureşti) şi două menţiuni (Baia Mare, Bucureşti).
Lotul a fost însoţit de universitarul sucevean Cristian Pîrghie, prof. Petru Crăciun şi prof. Victor Păunescu. Echipa 1 ajunge pe aeroportul Otopeni astăzi, la ora 13:10, iar cea de-a doua echipă ajunge tot pe Otopeni marţi, la ora 00.30.
IOAA a debutat în 2007 în Thailanda, ţările care au găzduit competiţia de-a lungul timpului fiind: Indonezia în 2008, Iran în 2009, China în 2010, Polonia în 2011, Brazilia în 2012, Grecia în 2013, România în 2014, Indonezia în 2015 şi India în 2016.
Rezultate deosebite
Paul Rebenciuc nu este la prima participare în cadrul acestei competiţii, anul trecut, în Phuket, Thailanda, cucerind bronzul.
De asemenea, luna trecută, David Turturean şi-a adjudecat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka (Colombo, 6-13 octombrie), competiţie ce a reunit 83 de participanţi din 22 de ţări.
De altfel, cei doi elevi au avut, în ultimii ani, un parcurs impresionant şi rezultate de asemenea, în ceea ce priveşte acest domeniu.