Drapelul României, steagul Municipiului Suceava şi cel al Centenarului Marii Uniri vor fi arborate lângă statuia ecvestră a domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, recent reabilitată, care va fi inaugurată pe 28 noiembrie, de la ora 10.00.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a discutat ieri cu consilierii locali ai PSD pe tema amplasării acestora, precizându-le că acestea nu au cum să aibă dimensiunile solicitate de ei, din mai multe considerente.
„Am făcut demersurile necesare amplasării steagurilor conform dimensiunilor solicitate prin proiectul de hotărâre iniţiat de voi, dar nu este posibil. Nu am primit aviz de la Romsilva să le amplasăm pe terenul lor, plus că s-ar încurca în crengile copacilor... Suntem obligaţi să ne repliem, să le punem pe terenul nostru, dar mai mici”, a explicat Ion Lungu, care a precizat că cel mai mare steag, cel al României, ar putea avea un catarg cu înălţimea de 15 metri şi dimensiuni apropiate de cel care flutură în faţa sediului Primăriei Suceava.
„Nu trebuie să avem orgolii, ca steagurile să fie mai mari decât statuia. Nu încap acele steaguri la mărimea solicitată”, a adăugat Lungu, spre nemulţumirea aleşilor PSD, care au protestat verbal faţă de nerespectarea solicitărilor lor.
Conform proiectului de hotărâre, consilierii PSD au cerut amplasarea a trei drapele de circa 37 de metri lungime (adică mai mult de două blocuri suprapuse, înălţimea unui bloc de patru etaje fiind de 18 metri), pe catarge de câte 50 de metri înălţime, pe partea dreaptă a statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare din parcul Şipote.
Chiar de s-ar fi putut realizat cerinţele lor, exista pericolul ca steagurile să se rupă în crengile copacilor din jur, sau chiar să se înfăşoare în jurul statuii şi să o afecteze, în cazul unor vânturi puternice, plus că eforturile de punere a acesteia în valoare, inclusiv prin iluminat ornamental de noapte, ar fi fost complet anulate.