Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a declarat că și copiii din România care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă, adică nu au CNP, vor putea să beneficieze gratuit, ca toți copiii din România, de serviciile medicale și de accesul la educație.
Maricela Cobuz a arătat că în sprijinul acestora, Parlamentul României a adoptat două proiecte importante pentru copiii care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă, proiecte la care a participat în calitate de coinițiator.
Deputatul sucevean a spus că în primul rând este vorba despre Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății şi pentru completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului, prin care se asigură gratuit accesul la serviciile de sănătate pentru copiii fără CNP, care a fost adoptat de Senatul României și înaintat Camerei Deputaților spre dezbatere și adoptare, în calitate de cameră decizională. Maricela Cobuz a spus că al doilea proiect de lege, care a fost adoptat de Camera Deputaților, modifică și completează Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale și prevede accesul gratuit la educație pentru copiii fără CNP.
„În momentul solicitării accesului la educație, personalul unităților de învățământ la care s-a solicitat înscrierea trebuie să anunțe, în termen de maximum trei zile lucrătoare, serviciile de asistență socială din circumscripția respectivă, și după caz organele de poliție, în vederea efectuării procedurilor de înscriere a acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii, sau în vederea identificării lor, după caz”, a spus Cobuz. Ea a adăugat că potrivit datelor statistice din luna ianuarie 2018, sunt 3,264 milioane de copii cu vârsta între 0 și 14 ani, însă aceste date nu includ copiii neînregistrați cărora nu li s-a alocat un cod numeric personal. „Cifrele de școlarizare alocate prin Ordinul Ministerului Educației sunt elaborate în funcție de numărul copiilor care îndeplinesc anual vârsta de înscriere în învățământul de stat. Includerea copiilor fără CNP în planificarea școlară anuală devine imposibilă în lipsa implicării autorităților publice locale în identificarea acestor copii”, a explicat Maricela Cobuz. Ea a precizat că anual, în România, sunt abandonaţi în maternităţi sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Deputatul PSD a spus că în prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, cei mai mulţi sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile şi un an, care nu au acces la educație și serviciile medicale. „Cei mai afectați de aceste inechități sunt copiii care fac parte din anumite grupuri etnice, provin din zone rurale sau greu accesibile, din familii sărace și fără educație sau lipsite, la rândul lor, de documente de identitate”, a spus Cobuz. Ea a mai adăugat că prin cele două proiecte, la care a contribuit ca și coinițiator, se face un prim pas în identificarea și sprijinirea copiilor fără CNP, astfel ca în România să nu mai existe persoane fără acte de identitate. „Ca deputat în Parlamentul României, dar și ca medic pediatru, cred că este de datoria mea să vin în sprijinul tuturor cetățenilor, dar mai ales al copiilor acolo unde legislația trebuie îmbunătățită”, a încheiat Maricela Cobuz.