Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 9 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 253 (6963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diabetul – ce trebuie să facem după diagnosticare

Indiferent de vârstă, diagnosticarea cu o boală precum diabetul zaharat reprezintă un moment de cumpănă în viaţa fiecăruia datorită implicaţiilor sale şi a solicitărilor zilnice de management al valorilor glicemiei. Cu toate acestea, cu multe eforturi şi sprijin din partea familiei şi a echipei de specialişti, persoanele cu diabet pot trăi o viaţă echilibrată prin ajustarea stilului de viaţă şi centrarea pe cei trei mari piloni ai managementului diabetului, şi anume: tratamentul prescris, alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică zilnică.

Supraponderea, sedentarismul şi expunerea îndelungată la stres reprezintă factorii principali ai declanşării diabetului zaharat de tip 2 şi împiedică de asemenea gestionarea eficientă a bolii după instalarea acesteia. Greutatea crescută, împreună cu diagnosticul de diabet zaharat, creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare care reprezintă cauza principală de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 (între 50 şi 80% dintre persoanele cu diabet mor din cauza complicaţiilor cardiovasculare).

Având în vedere acestea, controlul greutăţii prin alimentaţie sănătoasă şi realizarea programului de activitate fizică zilnică reprezintă strategia principală atât pentru prevenţia diabetului zaharat de tip 2, cât şi pentru gestionarea eficientă a bolii după apariţia acesteia, în vederea prevenirii complicaţiilor asociate care au un impact semnificativ asupra calităţii vieţii persoanei implicate, cât şi a familiei din care face parte.

 

Controlul diabetului începe astăzi!

Aplicarea tuturor recomandărilor pe care le primim de la medicii specialişti sau le citim în diverse articole sunt mereu greu de aplicat în ciuda faptului că suntem mereu de acord cu ele şi ştim că ne-ar ajuta să avem un control glicemic mai bun sau să prevenim apariţia diabetului sau a altor boli.

Ce e de făcut? În primul rând, să avem foarte clar în minte ce ne dorim şi de ce, iar apoi să căutăm ajutor de specialitate dacă este necesar.

 

Primii paşi în diabet – perspectiva pacientului

„Probabil cel mai bine ar fi să începeţi cu un jurnal timp de 1-2 săptămâni în care să nu faceţi nici o schimbare a stilului vostru de viaţă, ci doar să notaţi exact ce mâncaţi, indiferent de consistenţa sau frecvenţa meselor şi câtă activitate fizică faceţi într-o zi. Apoi puteţi continua prin a evalua ce aţi scris în acest jurnal şi a vedea ce puteţi modifica, ce fel de ajutor aveţi nevoie şi să identificaţi persoanele din jurul vostru care ar fi dispuse să vă susţină în acest demers (familie, prieteni cu care să puteţi discuta despre greutăţile de care vă loviţi în acest proces de modificare a stilului de viaţă şi să nu vă lase să renunţaţi până nu vă atingeţi obiectivele propuse)”, ne sfătuieşte Cristina Petruţ, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.

„Stabilirea obiectivelor este de asemenea un lucru extrem de important pentru că acestea trebuie să fie realiste şi realizabile. Astfel, nu vă propuneţi să slăbiţi 10 kg într-o lună sau de mâine să aveţi o alimentaţie perfect sănătoasă sau chiar să faceţi mişcare în fiecare zi. Această modificare a stilului de viaţă este un drum care se construieşte în timp, cu răbdare şi aşezând piatră lângă piatră, deci nu vă pierdeţi răbdarea sau încrederea în voi pentru că puterea se găseşte în fiecare dintre noi!

După îndeplinirea unui mic obiectiv, alegeţi un alt obiectiv realizabil, apoi altele, din ce în ce mai provocatoare, dar totuşi în limita realităţii. În final, merită menţionat faptul că nimic nu este uşor de schimbat, ci este nevoie de multă implicare, dedicare şi sprijin, însă fără a face aceste schimbări din păcate cei care pierd la finalul zilei suntem tot noi. Diabetul zaharat este o maladie complexă, deloc uşor de gestionat şi cu implicaţii în fiecare aspect al vieţii noastre, dar noi suntem cei care decidem dacă noi controlăm diabetul sau el ne controlează pe noi”, declară Cristina Petruţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diabetul – ce trebuie să facem după diagnosticare.
 Vizualizări articol: 1665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Diabetul – ce trebuie să facem după diagnosticare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei