Echipe mixte formate din sanitar-veterinari și polițiști au efectuat, la finele lui octombrie, 12 controale punctuale în trafic pe DN 18, care leagă Suceava de Maramureș, prin Ciocănești și Cârlibaba, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Conform unei informări transmise de doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, au fost verificate în trafic 365 de vehicule și s-au aplicat 2 amenzi, în valoare de 20.000 de lei, pentru transport și mișcare de animale fără documente sanitar-veterinare.
Această acțiune va continua intens și în luna noiembrie.
Apariţia unui focar de pestă porcină africană în judeţul Maramureş a determinat instituirea unor măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii bolii în judeţul Suceava, iar controalele pe DN 18 sunt prioritare în acest sens.
Echipe mixte constituite din reprezentanţi ai DSVSA, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi continuă controalele periodice în târgurile de animale din judeţul Suceava, unde este interzisă comercializarea porcinelor. Totodată, se verifică periodic condiţiile sanitar-veterinare în exploataţiile de animale.
La Vama Siret este asigurată permanenţa la controlul bagajelor, fiind menţinută interdicţia introducerii în ţară a produselor de origine animală, iar dezinfectoarele pietonale şi rutiere sunt funcţionale. Există două focare de pestă porcină care pun în pericol județul nostru: unul în Maramureș și unul în regiunea Cernăuți.
Potrivit informaţiilor centralizate, până la data de 18 octombrie peste porcină africană a evoluat în 260 de localităţi din 14 judeţe, cu 1.021 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreţi. În judeţul Maramureş boala a fost confirmată în data de 23 octombrie.
Simptomele bolii care are o rată de mortalitate de aproape 100%
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.
Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii.
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.