Consiliul Judeţean Suceava a donat 269 de manuale şcolare pentru elevii Şcolii în limba română „Elena Rosetti-Cuza” din Atena, la rugămintea Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia, care patronează această şcoală. Preşedintele asociaţiei, Ana Maria Cuciureanu, ne-a declarat că a solicitat
sprijinul administraţiei judeţene din Suceava deoarece Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care finanţează o parte din cheltuielile şcolii, nu a terminat încă procedura de achiziţie a manualelor pentru şcolile româneşti de weekend. „Şi chiar dacă ar fi terminat-o, ei ne oferă manuale doar pentru clasele I-IV. Noi avem clase de preşcolari şi clase I-VIII. Manualele de la Consiliul Judeţean Suceava le-am primit pe 25 octombrie şi tot ei s-au ocupat de achitarea transportului. Le mulţumim pentru manualele oferite gratuit elevilor Şcolii în limba română “Elena Rosetti-Cuza”, precum şi pentru transportul gratuit al acestora! Consiliul Judeţean Suceava ne demonstrează din plin că se află aproape de Diaspora Românească”, ne-a declarat, ieri, Ana Maria Cuciureanu.
Ea a arătat că şcoala în limba română funcţionează din anul 2013, în cadrul Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia. Anul trecut au fost înscrişi în jur de 350 de copii, din care aproximativ 200 au frecventat constant cursurile, iar ceilalţi pentru perioade mai scurte. Potrivit Anei Maria Cuciureanu, în acest an numărul de elevi va fi mai mic, pe de o parte pentru că a crescut numărul de şcoli româneşti, care sunt şi foarte aproape una de alta, iar pe de altă parte deoarece, din păcate, a scăzut interesul pentru limba română, în condiţiile în care criza din Grecia s-a diminuat şi a trecut “frica” faţă de întoarcerea în ţară.
Elevii au cursuri de limba română, istorie, geografie, ateliere de creaţie, pictură, dansuri populare româneşti, dansuri moderne şi cursuri de autoapărare
La şcoala “Elena Rosetti-Cuza” din Atena copiii beneficiază de cursuri de limba română, istorie, geografie, precum şi de ateliere de creaţie, cursuri de pictură, dansuri populare româneşti, dansuri moderne şi de cursuri de autoapărare, predate de trei profesori plătiţi, trei voluntari, un instructor de dans, unul pentru ateliere de creaţie şi unul pentru cursul de autoapărare. Pentru adulţi, se desfăşoară săptămânal cursuri de limba greacă şi activităţi sportive.
„Întâlnirile elevilor nu se rezumă doar la orele de curs. La diverse activităţi pe care le desfăşoară împreună, alături de familiile lor se solidifică grupul etnic şi se întăreşte încrederea în apartenenţa lor identitară, apartenenţa la limba, cultura şi tradiţiile româneşti”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia.
Şcoala este finanţată de asociaţie şi de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Ana Maria Cuciureanu spune că, deşi nu există o statistică a românilor din Grecia, din informaţii neoficiale se apreciază că numărul acestora ar fi de aproximativ 60-70 de mii, majoritatea în Atena. Asociaţia pe care o conduce are circa 600 de membri.
Asociaţia Femeilor Românce din Grecia este o asociaţie nonguvernamentală şi nonprofit, care colaborează cu Ambasada României la Atena, Departamentul Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Institutul Limbii Române, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, Uniunea Elenă din România, Şcoala Generală „Margareta Muşat” din Siret, precum şi cu Institutul Muncii din Grecia şi cu Primăria Atena. Se află de asemenea într-o strânsă colaborare cu asociaţiile româneşte aflate pe teritoriul Republicii Elene şi cu organizaţii româneşti din întreaga lume.