Situaţie alarmantă la Vatra Dornei, în special în zona denumită Drancani, după ce două ursoaice cu pui au coborât din pădure şi au atacat animalele domestice. Mai multe persoane s-au plâns de faptul că cele două sălbăticiuni au sfâşiat mai multe oi, iar atacurile care durează de circa o săptămână au devenit tot mai frecvente, inclusiv în plină zi.
Locatarii din zona amintită se tem de ceea ce poate fi mai rău şi aşteaptă ca autorităţile să ia măsuri până nu este prea târziu şi până nu se va înregistra vreo tragedie.
Până în prezent au fost ucise circa 30 de oi, iar multe dintre ele au fost abandonate de cele două ursoaice după ce s-au hrănit.
Contactat telefonic, primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a precizat că este la curent cu ceea ce se petrece, numai că aşteaptă o hârtie scrisă din partea oamenilor pentru a putea alerta mai departe autorităţile competente.
„Vom chema comisia abilitată pentru a face o evaluare în vederea acordării de despăgubiri proprietarilor care au fost afectaţi. Problema este serioasă şi trebuie tratată ca atare şi sperăm să o rezolvăm cât mai rapid”, a declarat Ilie Boncheş.
La rândul său, Sorin Ciobanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava, a menţionat că ursoaicele care au creat probleme se află pe un fond de vânătoare care nu aparţine instituţiei, ci Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava.
„Dacă există pagube, situaţie în care ne aflăm acum, gestionarul fondului de vânătoare, AJVPS în cazul de faţă, trebuie să facă o adresă către Garda Forestieră, iar reprezentanţii acestei instituţii trebuie să anunţe Ministerul Mediului. În mod normal, trebuie înaintată o cerere pentru aprobarea vânătorii urşilor care creează probleme, dar decizia finală aparţine celor de la Ministerul Mediului. Procedura s-ar putea încheia în circa două săptămâni, dar nimeni nu ştie dacă se va obţine aprobarea pentru eliminarea animalelor care fac probleme”, a arătat Sorin Ciobanu.
Medicul veterinar Petrea Dulgheru, vânător din zona Vatra Dornei, a ţinut să precizeze că numărul urşilor şi lupilor a crescut foarte mult, iar aceste animale au devenit un pericol iminent nu doar pentru animale, ci şi pentru oameni.
„Singura soluţie este să se dea drumul la vânătoare până când se va echilibra din nou ecosistemul. Momentan avem prea mulţi urşi şi lupi, iar din lipsă de hrană animalele coboară în zonele locuite şi creează mari probleme”, a spus Petrea Dulgheru.