La finele săptămânii trecute, 160 de elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava au asistat, vreme de două ore, la un eveniment interactiv, o campanie de informare şi educare a adolescenţilor, sugestiv intitulată „Antrenat de majorat”.
Dialogul interactiv purtat de doctorul neuropsihiatru Cristian Andrei cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a a vizat teme precum înţelegerea şi poziţionarea corectă a tinerilor în raport cu valoarea şi câştigarea banilor, conceptul de noroc, relaţionare cu alteritatea, alegeri inspirate sau riscuri asumate, dar şi modalităţi de afirmare a adolescenţilor, altele decât prin consumul de distracţie sau câştigul rapid de bani. Răspunsurile elevilor au fost răsplătite simbolic cu portofele pentru a-şi aminti să gestioneze în mod eficient banii, dar şi pentru a transmite mai departe lecţiile învăţate celor care nu au putut participa la eveniment. Elevii au fost „antrenaţi” să răspundă sincer şi deschis la întrebările formulate de moderator, obiectivul principal al proiectului fiind acela de a le forma o atitudine sănătoasă faţă de acele aspecte ale vieţii cotidiene care conduc înspre viaţa de adult.
Potrivit organizatorilor, ”doctorul Cristian Andrei le-a insuflat adolescenţilor încredere, i-a încurajat să comunice sincer cu cei din jur (părinţi, profesori, prieteni etc.), i-a făcut conştienţi de rolul pe care îl au în societate, le-a demonstrat cât de bogaţi sunt (întrucât au mai mult timp decât adulţii pentru a se informa corect, mai mult entuziasm în a face lucruri noi, mai multă creativitate, mai multe şanse de a se afirma şi de a atinge succesul). Au fost astfel promovate responsabil principiile raportării corecte la noroc, la familie, la prietenii adevăraţi, la petrecerea timpului liber”.
Dr. Cristian Andrei este specialist în neuropsihiatria copilului şi adolescentului, este formator în cadrul Programului Educaţie pentru Sănătate în Şcoala Românească al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, preşedinte formator al Institutului de Relaţii Umane şi coordonator în cadrul Programului Joc Responsabil.
Evenimentul de la colegiul sucevean a fost organizat de Asociaţia „Joc responsabil”, cu sprijinul Institutului de Relaţii Umane, liceul fiind partener în cadrul proiectului.
Echipa de proiect a colegiului a fost alcătuită din directorul Dan Popescu, director adjunct Gabriel Hacman, coordonator activităţi educative - prof. Carmen Bocăneţ, diriginţii claselor a XI-a şi a XII-a - prof. Constantin Scutaru, prof. dr. Iulia Murariu, prof. Sabina Grapini, prof. Adrian Petrişor, ing. Sanda Barabaş și informatician Dan Aurelian-Mihăiţă.