Sucevenii vor avea la dispoziție un milion de euro, din bugetul local al anului 2019, din care vor fi finanțate cu câte 100.000 de euro un număr de 10 proiecte pe care ei le vor propune și le vor susține, prin vot electronic, pe o platformă online special realizată în acest scop.
„Lucrăm la fundamentarea bugetului pentru 2019, iar dacă anul trecut am încercat să introducem un buget participativ, cu proiecte stabilite în urma discuțiilor cu populația, pe cartiere, din păcate, acestea au fost deturnate politic, pentru că veneau consilierii locali PSD împreună cu președintele organizației municipale a PSD, să ne întrebe ce am făcut în Suceava. Normal era să fim la aceeași masă și să dăm socoteală împreună în fața cetățenilor. Anul acesta nu vom mai proceda așa, ci vom face un buget participativ distribuit pe bază de voturi electronice, la proiecte înscrise electronic”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Conform edilului sucevean, platforma online va fi funcțională la data de 15 noiembrie, astfel încât în perioada 15 octombrie – 15 decembrie se vor putea depune proiectele, după care va urma analiza acestora din partea unei comisii din primărie, să se stabilească care sunt fezabile.
Următoarea etapă va fi cea de dezbatere publică, timp în care fiecare propunere fezabilă poate fi votată electronic, în perioada 7 – 13 ianuarie.
După data de 15 ianuarie va fi anunțat clasamentul final al votului electronic.
„Domeniile pentru care se pot depune aceste proiecte sunt cele de infrastructură stradală – alei, străzi, asfaltare, amenajare spații verzi, locuri de joacă, mobilitate și siguranța circulației, amenajare spații de interes public, mobilier urban, iluminat public, infrastructură de sănătate, de cultură, socială, sportivă, de educație, precum și digitalizare. În total sunt 10 domenii pe care pot fi depuse proiecte. Bugetul participativ va fi de un milion de euro, din care vor fi finanțate 10 proiecte de câte 100.000 de euro, primele 10 în ordinea voturilor populației”, a explicat primarul municipiului reședință de județ.
Bugetul participativ a fost introdus prima dată în 2018, când, în urma discuțiilor pe cartiere, la care s-au prezentat foarte puțini oameni interesați, au fost selectate șapte solicitări, câte una de fiecare cartier, din care unele sunt deja realizate, iar altele în diferite etape de realizare.