Elevii din regiunile Moldova și Muntenia s-au reunit weekendul trecut la Focșani, pentru „Focșani Mixt Team Open”, competiție de dezbateri academice, care urmărește formarea unei comunități pasionate în jurul artei oratoriei.
Elevul Ștefan Diaconescu, din clasa a XI-a, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, a reușit să domine concursul, obținând locul I în clasamentul pe echipe, dar și titlul de Best Speaker. De asemenea, Ștefan Olariu, din clasa a X-a, de la același colegiu, a obținut locul al II-lea în clasamentul pe echipe.
Elevii se pregătesc la clubul de dezbateri CNPR Debate Club, sub îndrumarea profesoarei Ileana Boteanu.
„Elevii au rezultate frumoase. Ne bucurăm că în formarea și pregătirea lor se implică membri cu experiență ai clubului, Andreea Apopei, din clasa a XII-a, fiind cea care s-a ocupat de pregătirea celor doi. Dorim să îi felicităm atât pe ei, cât și toate persoanele care au contribuit la realizarea acestei competiții, de la organizatori și voluntari, pentru facilitarea unor condiții foarte bune, până la echipa de adjudecare, care a oferit nişte moţiuni foarte interesante! Felicitări și la mai multe astfel de rezultate”, a punctat prof. Ileana Boteanu.
Pentru tema finalei („moțiune” în limbajul dezbaterilor), concurenții au adus argumente sau contraargumente cu privire la „Consiliul Național al Elevilor ar trebui să aibă un drept de veto asupra deciziilor ce privesc educația gimnazială și liceală (curricula, structura examenului de bacalaureat, alocarea fondurilor naționale pentru educație etc.)”.
Potrivit organizatorilor, „dezbaterile academice sunt o manifestare organizată, prin care două echipe oponente propun și implicit infirmă o moțiune sau o tematică dată. În cazul evenimentului <Focșani Mixt Team Open> aceste echipe au fost formate aleatoriu, cu elevi din orașe și cluburi din regiunile Moldova și Muntenia, încurajând învățarea din bune practici și din contexte și perspective diferite. Pentru moțiuni timpul de pregătire a fost redus la o oră înaintea fiecărei runde, ceea ce le testează participanților gândirea critică, lucrul în echipă, analiza și sinteza în condiții de stres. Dezbaterile academice reprezintă o oportunitate de dezvoltare a gândirii critice, a culturii generale și a încrederii în sine pentru elevii angrenați în acest proces”.
Concursul s-a desfășurat sub egida celor mai importante organizații din domeniu, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică ARDOR Muntenia și Asociația pentru Comunicare, Oratorie, Retorică și Dezbateri – ACORD Iași.