Compania Transgaz şi-a asumat să continue programul de extindere a reţelei de gaz metan în judeţul Suceava, una dintre magistrale urmând să fie preluată din proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Este vorba despre traseul Păltinoasa – Vicovu de Sus. Un al doilea traseu, Buneşti-Liteni-Dolhasca, este, de asemenea, în planul de extindere al companiei. Flutur a afirmat că a constatat „o schimbare de atitudine” din partea Transgaz, care a înţeles mai bine „că şi gazul este o marfă pe care trebuie să o vândă” şi trebuie să-şi asigure cât mai mulţi consumatori.
În acest context, Flutur a arătat că a propus companiei încă patru variante de extindere – continuarea conductei Pojorâta-Vatra Dornei până la Poiana Stampei, Berchişeşti – Drăgoieşti – Liteni Moara – Suceava, Soloneţ- Cacica – Todireşti-Dărmăneşti şi Grăniceşti -Siret.
El a argumentat că dacă Transgaz nu asigură şi aceste trasee mai scurte, primăriile nu vor avea bani pentru racorduri la conducta magistrală. "Noi propunem şi alte trasee mai scurte. Dacă nu vor veni tot ei cu aceste trasee mai scurte, încă patru-cinci, nu au bani primăriile să se conecteze”, a spus Flutur. În opinia şefului administraţiei judeţene, în absenţa unui program guvernamental pentru finanţarea conductelor de medie presiune, gazul metan nu va ajunge la consumatorii finali. El a spus că va solicita Ministerului Dezvoltării ca primăriile să poată fi eligibile pentru proiecte de racordare la conductele magistrale de gaz metan finanţate prin PNDL, iar în judeţul Suceava să aibă prioritate localităţile care fac parte din proiectul ”Utilităţi şi mediu” şi plătesc rate la acesta.
Întrebat despre stadiul realizării conductei magistrale Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, Gheorghe Flutur a afirmat că lucrarea este blocată de un litigiu între Romsilva şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor privind dreptul de proprietate.