Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 243 (6953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoaştere

Consiliul Judeţean Suceava a acordat, sâmbătă, „Meritul Bucovinei” pentru 27 de medici, artişti, profesori şi ingineri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, prin preşedintele Gheorghe Flutur, a acordat, sâmbătă, distincţia „Meritul Bucovinei” pentru 27 de suceveni a căror activitate şi-a lăsat amprenta asupra judeţului. Decernarea a avut loc în cadrul Caravanei „Zestrea Bucovinei”, organizată de CJ, la Primăria Suceava, parte a manifestărilor organizate pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Toţi cei premiaţi cu „Meritul Bucovinei” au primit şi din partea primarului de Suceava, Ion Lungu, medalia aniversară „630 de ani de atestare documentară a oraşului Suceava şi a Cetăţii de Scaun”.  „Meritul Bucovinei” a fost acordat post -mortem primarului care a transformat Suceava din târg în oraş,  Franz-Cavaler de Loges (1891-1913), pentru care a primit medalia directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu; primarului Constantin Sofroni (1996-2000), în mandatul căruia a început modernizarea post-decembristă a oraşului, pentru distincţie fiul său, Sebastian Sofroni, mulţumind cu ochii plini de lacrimi; arhitectului  Karl Adolf Romstorfer (1854-1916), care a salvat de la demolare Biserica „Sf. Gheorghe”-Mirăuţi, a coordonat amplele lucrări de restaurare la Cetatea de Scaun a Sucevei şi a restaurat o serie de monumente din Bucovina, medalia fiind primită de preotul Florin Gheorghe Hostiuc, de la Biserica Mirăuţi; prof. univ. dr. Emanuel Diaconescu (1944-2011), primul rector al Universităţii "Ștefan cel Mare" Suceava; medalia a fost primită de soţia profesorului.

Alte 23 de medalii şi diplome „Meritul Bucovinei” au fost acordate Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Nord – Est, prin preşedintele Ordinului, arh. Ion Andriu; arhitectului Constantin Gorcea; inginerului Ovidiu Mustaţă; profesorilor universitari Sanda-Maria Ardeleanu, Gheorghe Gutt, Mihai Iacobescu şi Adrian Graur; doctorilor Cristian Irimie, Mihai Creţeanu, Ioan Ieţcu, Nicolae Dobromir şi Ioan Costea, Colegiului Medicilor Suceava, prin preşedinte, dr. Sorin Hâncu şi Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, prin preşedinte, dr. Dan Gabriel Gospodaru; Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Suceava şi artiştilor Lucia Puşcaşu, Mihai Pânzaru -PIM, Anghel Vasile Siminiuc, Virgil Scripcariu, Sofia Vicoveanca, George Sârbu şi Viorel Leancă; Fundaţiei Culturale „Bucovina”.

 

Caravana „Zestrea Bucovinei”, la Suceava

Preşedintele Gheorghe Flutur a declarat că, în data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, toţi cei cărora le-a fost acordată distincţia în cursul acestui an sunt invitaţi să vină la sărbătoare.

La rândul său, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că oraşul Suceava a avut patru etape de modernizare: 1856-1918, când s-au pus bazele oraşului şi „a fost prima dată salvată Cetatea de Scaun”; 1918-1944, o perioadă cu multe schimbări administrative, cu „multe orgolii” şi „fără multe roade”; 1944-1989, când s-a distrus întreaga rezervaţie de arhitectură a oraşului, cu excepţia străzilor Armenească şi Dragoş Vodă şi a câtorva imobile, însă „s-au făcut şi câteva lucruri bune”, în ceea ce priveşte modernizarea; 1989 -2018, cu „noua modernizare”, reabilitarea infrastructurii şi salvarea Cetăţii de Scaun de la dărâmare. Primarul a mai spus că în data de 28 noiembrie va fi decernat titlul ”Cetăţenii Centenarului” pentru 28 de personalităţi.

După decernarea medaliilor, manifestarea a continuat cu prezentări şi dezbateri pe tema administraţiei publice, urbanismului şi educaţiei în Bucovina, până la 1918.

Caravana „Zestrea Bucovinei” este un proiect al Consiliului Judeţean Suceava, în cadrul Anului Centenar, prin care s-au organizat în toate zonele judeţului dezbateri pe tema contribuţiei cu care a venit Bucovina la România, în 1918. La Suceava, subiectele au fost administraţie publică, urbanism şi învăţământ; la Rădăuţi – cultură, creşterea animalelor/agricultură şi istoricul hergheliei; Siret - comerţ, servicii, amenajarea apelor; Câmpulung Moldovenesc - cadastru şi modele de administrare în domeniul silvic; Gura Humorului - istoricul etniilor din Bucovina şi sisteme fortificate/de apărare; Fălticeni - schimbul cultural Bucovina – Regat şi rolul acestuia în realizarea Unirii, dezvoltarea comerţului transfrontalier. O expoziţie cu aceeaşi temă a fost deschisă, sâmbătă, în holul Palatului Administrativ din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean Suceava a acordat, sâmbătă, „Meritul Bucovinei” pentru 27 de medici, artişti, profesori şi ingineri.
 Vizualizări articol: 3745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Consiliul Judeţean Suceava a acordat, sâmbătă, „Meritul Bucovinei” pentru 27 de medici, artişti, profesori şi ingineri3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata de toamnă cu muștar și hrean Arată bine, este dulce-acrișoară, se face relativ ușor și se poate conserva timp îndelungat chiar fără sterilizarea borcanelor. Este bine să o păstrăm în borcane mici.Avem nevoie de:1 kg ardei gras, 1 kg kapia, 1 kg ceapă roșie, 1 kg... Citeşte