Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că probele de control în vederea acordării avizului de redeschidere a Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 9 din municipiul Suceava vor fi recoltate luni, 29 octombrie a.c.. Directorul executiv al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a afirmat că dezinfecţia în urma evoluţiei focarului de meningită a fost efectuată joi, 25 octombrie a.c., iar luni se va verifica dacă unitatea de învăţământ preşcolar poate fi redeschisă.
Dr. Zorescu a declarat că încă doi copii de la grădiniţă au fost diagnosticaţi cu meningită virală şi au fost internaţi în Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, numărul pacienţilor din acest focar ajungând astfel la cinci. „Conform rezultatelor parţiale ale analizelor lucrate de Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi, cauza îmbolnăvirilor este reprezentată de un enterovirus Coxsackie, acelaşi care a provocat şi epidemia de meningită acută virală din anul 2012”, a precizat dr. Cătălina Zorescu.
Din fericire, de data aceasta promptitudinea cu care autorităţile sanitare şi şcolare au decis închiderea imediată a grădiniţei a limitat extinderea bolii la un număr mare de copii. În urmă cu 6 ani, enterovirusul Coxsackie a provocat la Suceava o epidemie cu aproape 400 de cazuri.
Copiii bolnavi au reacţionat bine la tratament
Reamintim că marţi, 23 octombrie a.c., cea mai mare grădiniţă din municipiul Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 9 din cartierul Burdujeni, a fost închisă din cauza evoluţiei unui focar de meningită acută virală. În această unitate de învăţământ preşcolar sunt înscrişi 420 de copii, iar trei dintre aceştia, cu vârsta de 5 ani, erau marţi diagnosticaţi cu meningită. Sora unuia dintre copii, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 10, a primit acelaşi diagnostic. Copiii au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Urgenţă din Suceava cu forme medii şi uşoare de boală şi au reacţionat bine la tratament.
Un factor de risc în îmbolnăvire îl constituie supraaglomerarea grădiniţei, numărul oficial de locuri fiind de 240.
De îndată ce cazurile de boală au fost diagnosticate şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a recomandat închiderea temporară a unităţii, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ preşcolar a decis ca măsura să fie aplicată imediat.
După închidere, dezinfecţia a fost făcută cu firme specializate, cu substanţe eficiente şi autorizate de Ministerul Sănătăţii, sub supravegherea personalului medical din unitate.