Două echipaje de elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava au fost premiate în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Concursului Naţional de Inovaţie Tehnică şi IT „DaVinci”, concurs ce urmăreşte susţinerea, promovarea şi recunoaşterea elevilor care au preocupări ştiinţifice în domeniile menţionate.
Evenimentul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, pe data de 20 octombrie 2018.
Echipa „Icebox”, formată din Mihai Alexandru Hulubeac şi Adrian Piniuc Vasiliu Jr.,din clasa a VIII-a, a propus proiectul „Inovaţia Icebox” - sistem de răcire a procesorului unui calculator, elevii fiind recompensaţi cu Premiul special. Echipajul a fost coordonat de prof. Anca Greculeac.
De asemenea, echipa Future Sight (Tudor Morar, Iustin Paulenco şi Cezar Mironescu, din clasa a X-a) a primit menţiune pentru proiectul „Smart Glasses”.
Comisia de jurizare a fost formată din membri competenţi şi experimentaţi în domenii diverse de interes, preşedintele comisiei fiind Dorin Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov a fost membru de onoare al juriului.
Concursul se organizează în scopul încurajării şi recunoaşterii valorilor în domeniul de inovare tehnică şi IT, cât şi pentru a da un impuls anteprenorial bazat pe inovare.
Concursul „DaVinci” este deschis pentru participare tuturor elevilor din România şi cuprinde două secţiuni - secţiunea 1, pentru elevii claselor V–VIII, şi secţiunea 2, pentru elevii claselor IX–XII.
În jurizarea lucrărilor, prioritate au avut inovaţiile care au un impact pozitiv asupra soluţionării unor probleme ce ţin de necesităţile curente ale societăţii şi contribuie la dezvoltarea acesteia.
„Felicitări tuturor participanţilor pentru efortul pus în dezvoltarea ideilor lor! Concursul crede în potenţialul tinerilor de a genera schimbări pozitive în comunităţile lor. În decursul celor patru ediţii de concurs, am văzut idei creative şi de suflet, care ne motivează să susţinem în continuare iniţiativele inovative şi spiritul antreprenorial al tinerilor din România”, au transmis organizatorii.
În 2017, marele premiu al concursului a revenit proiectului „Calypso – sistem autonom, inteligent low cost, de detectare şi monitorizare a calităţii apei”, al elevilor Ştefan Şovea şi Andrei Ventuneac, de la acelaşi colegiu.