Degradarea sau murdărirea clădirilor publice, inclusiv prin lipirea de afișe, distrugerea aranjamentelor florale sau a panourilor informative, necurățarea de către proprietarii de animale a excrementelor lăsate pe spațiul public, obstrucționarea prinderii câinilor vagabonzi sau deținerea de câini, pisici ori alte animale, de către locuitorii din blocuri, pe spațiile comune, sunt câteva dintre contravențiile care se sancționează aspru, de acum înainte, de către Poliția Locală Suceava, în baza unui nou regulament, discutat în ședința de Consiliu Local de joi.
Mai exact, deliberativul local sucevean a aprobat un proiect de hotărâre „privind normele de bună conviețuire, ordinea și liniștea publică, transportul public de călători, gospodărirea orașului și protecția mediului, precum și comercializarea produselor și serviciilor de piață din municipiul Suceava", care îl completează și modifică parțial pe cel existent până acum, în baza căruia își desfășoară activitatea Poliția Locală Suceava.
„Necesitatea actualizării regulamentului a rezultat atât ca urmare a schimbărilor legislative la nivel național, cât și din necesitatea de a avea cum lua măsuri într-o serie de situații cu care ne-am confruntat în teren, dar care nu erau prevăzute până acum”, a explicat șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei.
De exemplu, modificarea valorilor amenzilor a fost necesară deoarece amenzile minime din vechiul regulament porneau de la 50 de lei, la care plata în 48 de ore se face la jumătate, încât rezultau amenzi derizorii.
În noul regulament, cea mai mică amendă pornește de la 100 de lei, majoritatea de la 200 și 300 de lei, dar valorile maxime ajung și la 2000 sau chiar 2500 de lei, pentru persoanele juridice, astfel încât să nu fie „trecute ușor cu vederea”. De altfel, aplicarea amenzilor se face proporțional cu gravitatea faptei, ținându-se cont și de circumstanțe, după cum a adăugat Ovidiu Doroftei.
De exemplu, satisfacerea necesităților fiziologice pe domeniul public se sancționează de la 400 la 800 de lei, necurățarea de către proprietarii de animale a excrementelor lăsate pe spațiul public de la 300 la 800 de lei, la fel ca și distrugerea aranjamentelor florale sau panourilor de informare.
Lipirea de anunțuri și afișe sau murdărirea clădirilor se sancționează cu 400 -800 de lei, în vreme ce pentru obstrucționarea celor care se ocupă de gestionarea problemei câinilor comunitari se aplică amenzi de la 200 la 800 de lei.
Înscrisurile făcute pe arbori sau pe mobilierul urban se pedepsește cu amenzi de la 400 la 1000 de lei, în vreme ce nerespectarea afișajelor privind obligații sau interdicții îi „ușurează” pe făptuitori de sume de la 200 la 600 de lei, lista completă fiind mult mai amplă.