Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 240 (6950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Gest mare, cu bani puțini

Un englez a scos din beznă cinci familii cu 13 copii, care trăiau fără curent electric la doi pași de Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un englez implicat în acțiuni de voluntariat  în colaborare cu polițiștii suceveni a scos din beznă cinci familii, în care cresc 13 copii. Este vorba de familiile dintr-un cătun din Stroiești, care nu au avut niciodată curent electric, deși stau la 15 kilometri de municipiul Suceava. Brian Douglas și polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Suceava le-au dus celor cinci familii generatoare de capacitate mică, alimentate prin panouri solare, datorită cărora vor avea în case trei becuri, o lampă cu lumină mai puternică în caz de nevoie, dar și un miniîncărcător pentru telefonul mobil. Toate acestea cu costuri foarte mici, în jur de 200 de euro în total. Gestul englezului este practic o palmă dată autorităților, o demonstrație despre cum poți face un gest mare cu bani puțini.

 

Le-a montat generatoarele și le-a întins firele cu cele trei becuri

Brian Douglas este implicat în acţiuni caritabile în România de peste 20 de ani. A început la Iaşi, ca voluntar în lupta împotriva tuberculozei la copii, iar de câţiva ani este partenerul cel mai important al poliţiştilor suceveni în activităţi de prevenire. Cel mai important colaborator din ultimii ani al englezului este comisarul-șef Ionuț Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul poliției județene.

Brian și polițiștii s-au deplasat ieri în cătunului neelectrificat din Stroiești, unde au mers în cele cinci case. Brian a fost cel care le-a arătat oamenilor cum funcționează acest generator și cât de util este.

Prima oprire a fost în casa unei femei care este mama a zece copii, Oltea Boberschi. Copiii mai mari au plecat din cătun, însă trei mai sunt acasă. Cel mai mic este elev în clasa zero.

Brian le-a întins firele cu cele trei becuri prin casă și le-a explicat cum se alimentează panoul generatorului de pe geamul casei, de la lumina soarelui, fără nici un fel de costuri. Le-a arătat cum își pot încărca telefonul, numai că nu toate familiile au măcar unul.  

Pentru acești oameni nu există frigider, televizor sau laptop, radioul cu baterii fiind unica legătură cu lumea exterioară, pe care însă nu şi-o permit toţi.

 

O altă lume, la lumina lămpii, la doi pași de civilizație

De-a lungul anilor, copiii din cătun, care învață la școala aflată la doi kilometri, și-au făcut temele la lumina lămpii cu motorină și, mai nou, la lampa cu baterii. Nu toți au însă astfel de lămpi, care sunt foarte vechi și nu se mai găsesc.

În aceste condiții, temele s-au făcut de cele mai multe ori la lumina naturală, cât a fost aceasta.

Comisarul-șef Ionuț Epureanu a arătat că el şi Brian nu sunt nici pe departe la prima vizită în acest cătun. Ei au mers în mai multe rânduri la acești copii, cu alimente sau rechizite, iar la aceste vizite englezul a rămas foarte impresionat de ce a văzut și a promis că va căuta o soluție pentru ca acești oameni să aibă măcar câte un bec în casă.

Acum, în mijloc de toamnă, când ziua a scăzut deja semnificativ, a fost pusă în aplicare această acțiune, pentru ca cei mici să aibă cum să-și facă temele și după ce se înserează.

 

Oamenii nu cer prea multe: un bec este suficient

Brian Douglas a explicat că această soluție, cu generatoare cu panouri solare, este una fără costuri mari, dar fiabilă în același timp. Important este că oamenii, foarte săraci, nu vor avea parte nici de costuri suplimentare. Un generator mare ar necesita alimentarea cu motorină, pe care oamenii nu și-ar permite să o cumpere. Plus că nici nu au consumatori casnici mai mari, care să fie alimentați la generator. Acești omeni s-au învățat de mult să trăiască fără televizor sau mașină de spălat. Anii de beznă i-au făcut să nu mai fie disperați nici de lipsa unei bec în camera în care stau.

 

Un cătun cu cinci case foarte populate

Bunicii şi străbunicii celor care stau acum pe întuneric şi-au făcut case în acea zonă şi niciodată nu au avut curent electric.

Înainte de Revoluţia din 1989 familiile urmau să fie mutate forţat de comunişti, care nu erau de acord cu astfel de comunităţi răsfirate. Vremurile s-au schimbat după 1990, iar oamenii au rămas acolo, mai ales că nici nu au unde se duce în altă parte. Rețeaua electrică este la o distanță de aproximativ 2 kilometri, însă costurile au fost mult prea mari pentru bugetul unei primării de comună. Guvernul României a finanțat la un moment dat electrificarea unor cătune, însă una din condițiile principale era să fie formate din peste zece case. Particularitatea de la Stroiești este că deși sunt doar cinci case, în ele trăiesc foarte multe suflete. În 2014 era vorba de 39 de oameni, iar mai mult de jumătate dintre ei trăiesc și acum acolo.

 

Brian Douglas, unul dintre laureații Galei Top 10 Suceveni

Brian Douglas a fost, în anul 2016, unul dintre laureații Galei Top 10 Suceveni organizată de Monitorul de Suceava. L-am premiat atunci pentru tot ce a făcut la modul concret pentru Suceava, în domeniul educației rutiere și nu numai.  

Aproape 10.000 de plăcuţe reflectorizante pentru căruţe, din care o parte le-a și montat personal pe atelaje, în trafic, tabere de vară pentru copii cu rezultate bune la învățătură, dar din familii nevoiașe, manuale educative distribuite în şcoli, toate s-au făcut la Suceava, cu banii fundaţiei olandeze Romanian Children's Humanitarian Foundation pe care o reprezintă Brian.
Ultima acțiune în care a fost implicat, cea de ieri, ne demonstrează că Monitorul de Suceava nu a greșit atunci când l-a nominalizat în Gala Top 10 Suceveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un englez a scos din beznă cinci familii cu 13 copii, care trăiau fără curent electric la doi pași de Suceava.
 Vizualizări articol: 6475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Un englez a scos din beznă cinci familii cu 13 copii, care trăiau fără curent electric la doi pași de Suceava5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei