Centrele de arest ale poliţiilor judeţene au primit în dotare, fiecare, câte o mașină Dacia Logan nouă, prevăzută cu separator între scaunele din faţă și cele din spate. Până aici totul este în regulă, numai că în compartimentul din spate nu există sistem de încălzire și nici orificiu pentru aerisire. Situaţia anormală este semnalată de poliţistul sucevean Bogdan Bănică, liderul Sindicatului Decus, care a văzut mașina repartizată recent pentru Centrul de Arest preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava și a discutat cu colegii care lucrează la acest compartiment.
„Am urmărit declaraţia de presă a domnului comisar Claudiu Iaru - șef Serviciu Coordonare Reţinere și Arestare Preventivă dincadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care chiar lăuda etanșeitatea compartimentelor din spatele noilor autospeciale.
L-aș întreba pe domnul comisar dacă ar dori să facă parte, o singură dată, din escorta unei persoane reţinute, în cazul unei extrădări pe ruta Suceava-Oradea, la minus 10 grade. Fără căldură. Sau în toiul verii, fără sistem de ventilaţie și aerisire", a declarat Bogdan Bănică.
Conform procedurilor, un arestat preventiv este transportat de trei poliţiști, din care doi stau în faţă și unul în spate, cu persoana privată de libertate. Așadar, de minime condiţii sunt privaţi și poliţiștii, nu numai prezumtivii infractori.
Bogdan Bănică este de părere că un arestat preventiv cu un avocat bun poate invoca faptul că nu i s-au oferit condiţii minime de deplasare și are șanse de a obţine despăgubiri de la Statul Român, mai ales dacă este transportat pe o distanţă lungă.
Sindicalistul sucevean, care este și vicepreședinte la nivel naţional al sindicatului, a transmis Ministerului Afacerilor Interne o sesizare pe această temă și a solicitat retragerea mașinilor și dotarea lor cu sistem de ventilaţie și sursă de căldură și în spate.
El a arătat că în actualele condiţii se poate vorbi de o încălcare a dreptului la condiţii decente de muncă pentru poliţiști.
Mașini cu perete despărţitor, foarte solicitate de poliţiști, din motive de siguranţă
Există și o parte de salutat cu privire la aceste mașini, anume dotarea cu gratii și perete despărţitor între compartimentul din faţă și cel din spate, pentru protecţia poliţiștilor de eventuale atacuri ale persoanelor reţinute pe care le transportă către instanţe de judecată, pentru a fi audiaţi de procurori ori spre aeroporturi.
Până acum, la Suceava nu au existat autoturisme cu separator între scaunele din faţă și bancheta din spate. Din păcate, acest sistem a fost introdus deocamdată doar la cele 40 de autospeciale Dacia Logan destinate Centrelor de Reţinere și Arest Preventiv.
În cadrul programului de înnoire al Poliţiei Române aferent lui 2018 s-au achiziţionat 2.000 de mașini Dacia Logan noi, însă doar cele pentru arest au perete despărţitor.
Poliţiștii solicită ca măcar mașinile noi ce sunt folosite la patrule în trafic, în operativ, să fie dotate cu acest perete despărţitor. Adesea persoanele recalcitrante, unii infractori periculoși, sunt transportate pe bancheta din spate, iar poliţiștii sunt nevoiţi să aibă „ochi la spate”. Aceștia spun că s-ar simţi mult mai în siguranţă dacă ar exista acest perete despărţitor. Aceste dotări ar reprezenta cu adevărat o măsură concretă și eficientă de protecţie a poliţistului, obligatorie după violenţele exacerbate asupra oamenilor legii din ultima perioadă, inclusiv în Suceava.