Furturile şi faptele antisociale comise de către infractorii voiajori, care călătoresc în permanenţă între diferite locaţii, pe trasee care asigură ieşiri facile între judeţe, dau de multe ori bătăi de cap poliţiştilor pentru identificarea şi prinderea lor. Aceşti infractori îşi adaptează acţiunile infracţionale în funcţie de zonele vulnerabile identificate în teren şi dispun de cele mai multe ori de mijloace de transport proprii. Ei abordează persoane întâlnite pe stradă şi sub pretexte de a fi turişti, oameni cu probleme medicale sau care vând tot felul de obiecte, culeg informaţii despre persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. În urma obţinerii unor informaţii despre eventuale victime, activitate care poate dura uneori mai multe zile, ei trec apoi la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.
Chiar dacă aceste cazuri au fost intens mediatizate, unele persoane vârstnice mai puţin familiarizate cu acest mod de lucru rămân în continuare potenţiale victime cu un ridicat risc de a fi înşelate. Pentru prevenirea acestor evenimente, în perioada 19-22 octombrie poliţiştii au organizat o amplă acţiune, care a vizat în special zona sudică a judeţului, precum şi zonele din apropierea drumurilor naţionale şi europene care tranzitează judeţul. Peste 200 de poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale din IPJ Suceava şi poliţiştii judiciarişti de la nivelul subunităţilor, dar şi poliţiştii de ordine publică şi poliţiştii rutieri au fost prezenţi pe drumurile care fac legătura cu judeţele Mureş, Harghita, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Bistriţa-Năsăud.
Au fost instruiţi cu privire la modul de abordare a infractorilor voiajori administratorii şi angajaţii benzinăriilor din preajma acestor drumuri principale, angajaţii unităţilor bancare, ai sălilor de jocuri şi ai unităţilor economice, pentru a nu oferi infractorilor date şi informaţii cu privire la cetăţeni din comunitate sau bunurile deţinute de aceştia. În timpul acţiunii au fost constatate 4 infracţiuni, din care 3 în flagrant. De asemenea, a fost pus în executare un mandat european de arestare şi a fost identificat un autoturism furat.
Poliţiştii implicaţi au aplicat 137 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 58.186 de lei, fiind reţinute 5 permise de conducere. Au fost oprite şi controlate peste 200 de autovehicule, fiind verificate, introduse în bazele poliţiei, fotografiate şi amprentate 120 de persoane. În acest interval de timp a fost identificat un autoturism în valoare de 30.000 de euro, reclamat ca fiind furat de autorităţile poloneze, şi au fost identificaţi doi bărbaţi din oraşele Bârlad şi Roman, autori ai unor infracţiuni de înşelăciune prin metoda ”şmen”, comise în judeţul Suceava în această toamnă.