La Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava au avut loc recent activităţi de promovare a educaţiei juridice în şcoli, conform protocolului Ministerului Educaţiei Naţionale încheiat cu Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Elevii clasei a V-a B, însoţiţi de profesoara Dana Ancuţa Ioachimescu, au desfăşurat o vizită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a participa la activitatea ”Implicarea în procesul judiciar; audierea minorilor”, susţinută de prim-procurorul Lucian Stănescu şi prim-procurorul adjunct Andrei Sebastian Puianu. Cei 20 de elevi şi trei părinţi au vizionat un film despre fenomenul de bullying, o prezentare despre siguranţa informatică, “Reguli de comportament pe internet”, şi au aflat multe lucruri interesante despre ceea ce înseamnă participarea minorilor în procesul judiciar.
În şcoală au avut loc mai multe activităţi de educaţie juridică - “Drepturile copilului - Faptele mele şi consecinţele acestora”, pentru clasele din învăţământul primar, respectiv cl. I, a II-a şi a III-a, 174 de elevi şi cinci părinţi şi profesori îndrumători: Lăcrămioara Vartolomei, Adriana Muntean, Tatiana Atitienei, Dorina Fărtăiş, Narcisa Pelinariu, Cătălina Honciuc.
Activităţi pe grupe de lucru
Timp de două ore, elevii clasei a III-a, prof. îndrumător Greta Airinei, au desfăşurat prima activitate de educaţie juridică din cadrul proiectului educaţional „Universul juridic prin poveştile copilăriei”, cu tema „Norme şi comportamente prosociale şi antisociale”. Activitatea a fost coordonată de consilierul juridic Mihaela Romaşcan. Activitatea a debutat cu un moment prin care elevii au fost familiarizaţi cu „Societatea Poveştilor”. S-au constituit grupe de lucru care au construit câte un personaj la care au ataşat calităţi/defecte/comportamente. Copiii au purtat discuţii cu consilierul juridic Mihaela Romaşcan despre constituirea grupului-societate, modul de comportare, împărţirea sarcinilor, responsabilitatea, conflictul, cauzele şi felul în care acesta a afectat munca şi rezultatul, starea pe care o au membrii societăţii la finalizarea unei acţiuni.
Activitatea a continuat cu un proces-literar în care personajul Nică din povestea „Amintiri din copilărie” a fost trimis în judecată pentru mai multe abateri de la regulile de bună conduită. Procesul literar i-a familiarizat pe elevi cu modul de desfăşurare a unei şedinţe de tribunal şi personajele implicate: judecătorul, avocatul, procurorul, aprodul, grefierul, acuzatul, martorii. Juraţii-copii au dat un verdict argumentat. Ambele activităţi au construit ideea de societate, norme şi comportamente, în care fiecare membru trebuie să se supună unor reguli de bună convieţuire socială şi în care exprimarea democratică şi argumentată poate constitui un factor de progres. Directoarea şcolii, prof. Corina Larionescu, a sprijinit desfăşurarea activităţilor din cadrul săptămânii dedicate activităţilor juridice.
Noul Consiliu Şcolar al Elevilor
Recent a avut loc şi alegerea reprezentanţilor Consiliului Şcolar al Elevilor (CŞE) la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava. După depunerea dosarelor de candidatură, elevii înscrişi au avut de realizat promovarea lor într-o campanie electorală la nivelul şcolii. La final, cei şase candidaţi care au întrat în cursă au fost: Carla Tanislav, Sara Netedu, Diana Melinte, Gabriela Puşcaş, Andreea Boghian şi Bianca Grosu.
A urmat votarea celor trei membri aleşi, ceea ce a însemnat un bun exerciţiu de educaţie civică pentru toţi elevii şcolii, începând cu clasa I, până la cei din clasa a VIII-a. În urma votului celor 600 de elevi, membri aleşi au fost Sara Netedu - preşedinte al CŞE, Diana Melinte - vicepreşedinte, iar Andreea Boghian - secretar. Activitatea a fost coordonată de director prof. Corina Larionescu, consilier educativ - prof. Greta Airinei şi responsabil CŞE - prof. Oana Strejac.