Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava are repartizați 40 de agenți din noua promoție de polițiști de la școlile de profil de la Câmpina și Cluj-Napoca, care vor absolvi la începutul lunii noiembrie. Cifra este una bună dacă ținem cont că la prima repartiție din acest an, a precedentei promoții, la IPJ Suceava au fost alocați doar șase agenți, la care s-au adăugat încă opt care au cerut transferul de la alte inspectorate din țară.
Deși numărul de oameni alocat este destul de consistent, cei 40 de polițiști noi abia acoperă aproximativ o cincime din deficitul de oameni din operativ, adică polițiștii care intră în contact direct cu strada și cu mediul infracțional.
De precizat că în cei 40 vor fi incluși și polițiști din Suceava care lucrează în alte județe și care au solicitat detașarea la IPJ Suceava, pentru a fi mai aproape de casă. Aceștia vor avea prioritate la repartiții, după care vor fi repartizați și tinerii care abia termină școala.
O altă problemă este că un număr important de polițiști urmează să iasă la pensie în perioada imediat următoare, astfel că deficitul de oameni va rămâne unul acut.
Cei 40 de noi polițiști vor lucra în domeniul ordine publică și cel rutier.
„Ținând cont de lipsa de personal, precum și de pensionările care vor urma, numărul posturilor alocate este insuficient”
O analiză pe județe arată că la inspectoratele județene de poliție din țară au fost repartizați între 15 și 50 de oameni, în condițiile în care cifra totală de școlarizare este de 1.555 de oameni. Direcția Generală a Poliției municipiului București are alocați 352 de polițiști.
Comisarul Marius Ciotău, președintele Corpului Național al Polițiștilor (CNP), organizația Suceava, a arătat că este foarte bine că Suceava nu a mai fost cenușăreasă la aceste repartizări și crede că numeroasele solicitări transmise de CNP, sindicate dar și de conducerea IPJ Suceava au avut efect.
Chiar și cu acești 40 de oameni, realitatea este că problema de lipsă de oameni se rezolvă doar în mică măsură.
„Ținând cont de lipsa de personal, precum și de pensionările care vor urma, numărul posturilor alocate este insuficient. Practic, acum polițiștii lucrează și pentru posturile neocupate, dar sunt plătiți pentru o singură funcție ocupată. Deficitul este în continuă creștere, iar polițiștii profesioniști părăsesc sistemul cât pot de repede, fiind dezamăgiți de lipsa de personal, de lipsa de dotare, precum și de lipsa totală de protecție din partea sistemului”, a declarat Marius Ciotău.
Lipsa de personal s-ar putea rezolva în cel mai fericit caz în câțiva ani
În județ sunt multe posturi de poliție comunale care au doar un singur om, care face și patrule în schimburi în cadrul secțiilor rurale. În aceste condiții, munca efectivă la postul de poliție lipsește aproape total.
Marius Ciotău a explicat că polițiștilor li se cere acum să fie policalificați, adică să facă de toate, muncă de birou, controale în trafic, să asigure ordinea publică și să instrumenteze dosare penale, astfel că nu au cum fi eficienți.
După ani de zile în care de la nivel de conducere a Ministerului Afacerilor Interne nu a existat o strategie coerentă privind efectivele de polițiști sau de jandarmi, s-a ajuns la o criză acută de oameni în toată țara. Măsura concretă luată până acum a fost de scurtare a perioadei de școlarizare pentru agenții de poliție și de dublare a promoțiilor din fiecare an, însă chiar și așa criza de personal va putea fi acoperită semnificativ și simțitor în câțiva ani de zile.
S-a încercat și soluția angajărilor din sursă externă, civili transformați în polițiști extrem de rapid, după o școlarizare foarte sumară, însă s-a ajuns la concluzia că nu este o măsură fericită.