Lista „Cetăţenilor de onoare” ai Sucevei va cuprinde de luna aceasta prima femeie director din lunga existenţă a renumitului Liceu „Ştefan cel Mare”, profesoara Rodica Alexandru, acum în vârstă de 85 de ani.
Proiectul de hotărâre, iniţiat de primarul Ion Lungu, în baza recomandării primite de la actuala conducere a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, va fi discutat în şedinţa de Consiliu Local de joi, 25 octombrie.
„Profesor doctor în istorie, doamna Rodica Alexandru s-a implicat în desfăşurarea învăţământului sucevean, fiind un adevărat exemplu pentru elevi, dar şi pentru colegi. A coordonat activitatea unor unităţi de învăţământ din municipiul Suceava, fiind director al Liceului Pedagogic între anii 1962-1965 şi al Liceului <Ştefan cel Mare> Suceava în perioadele 1967-1978 şi 1982-1986.
În cei 15 ani cât a condus Liceul <Ştefan cel Mare>, doamna profesor a reuşit să îmbine cu tact exigenţa cu omenia. Au fost ani rodnici pentru această unitate de prestigiu, în care profesorii de valoare au fost susţinuţi şi stimulaţi. Astfel, elevii liceului au obţinut rezultate remarcabile la examenele de bacalaureat, de admitere în învăţământul superior, la concursurile şi olimpiadele şcolare, naţionale şi internaţionale, la sesiunile de comunicări ştiinţifice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Recomandarea sa pentru titulatura de „Cetăţean de onoare” al municipiului Suceava vine ca urmare a rezultatelor deosebite obţinute ca dascăl şi ca director al instituţiei de învăţământ. Prin decret prezidenţial, în 1974, Rodica Alexandru, doctor în istorie, cu o carieră exemplară, a fost distinsă cu titlul de „Profesor emerit”.
Recomandarea transmisă municipalităţii sucevene de către actualul director al colegiului, prof. Dan Popescu, este semnată de zeci de profesori şi personalităţi sucevene, care confirmă necesitatea recunoaşterii publice a meritelor sale, prin acordarea acestei titulaturi onorifice.