Omul de afaceri Nelu Opincaru, fost administrator al firmei Soconi, a fost condamnat ieri definitiv într-un dosar în care procesul a demarat în primăvara anului 2015. Nelu Opincaru a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi la 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „folosire cu rea-credinţă a bunurilor societăţii”. Prin contopire a rezultat o pedeapsă de 8 luni de închisoare, condamnare care este cu suspendare sub supraveghere. Soluţia pronunţată ieri de Curtea de Apel Suceava nu face decât să confirme decizia de la Judecătoria Suceava.
Magistraţii au mai stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, iar suplimentar Nelu Opincaru este obligat să frecventeze programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Suceava sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate apreciate ca adecvate de către Serviciul de Probaţiune Suceava. Mai exact, Nelu Opincaru are obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Suceava ori în cadrul AJOFM Suceava. Instanţa a mai decis anularea actului falsificat de Nelu Opincaru, dar şi obligarea acestuia la o serie de cheltuieli de judecată în valoare de aproape 2.000 de euro.
Tranzacţiile dubioase s-au petrecut în octombrie 2012, la o zi una după alta
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Nelu Opincaru, acuzat că în calitate de administrator al SC Soconi Group SRL a vândut zeci de bunuri ale societăţii aflate în pragul falimentului la un preţ mult sub valoarea reală a respectivelor bunuri. Cumpărătorul a fost administratorul unei firme cu care Soconi Group se afla în relaţii de afiliere, Soconi Grand Construct, condusă de fiul lui Nelu Opincaru.
Tranzacţiile dubioase s-au petrecut în octombrie 2012, la o zi una după alta, când - arată anchetatorii - „inculpatul, acţionând cu rea-credinţă, într-un scop contrar intereselor societăţii”, a înstrăinat către o altă firmă nu mai puţin de 59 de bunuri corporale la un preţ subevaluat, „întocmind în fals o chitanţă, care atesta plata preţului de către societatea cumpărătoare”.
În acea perioadă, Soconi Group era înglodată în datorii, iar la scurt timp s-a cerut şi intrarea în insolvenţă, însă în patrimoniul firmei nu mai era mare lucru pentru a putea fi valorificat şi, astfel, recuperate debitele.
Anchetatorii spun că preţul convenit nu a fost niciodată plătit, fiind falsificată o chitanţă
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava arată că au fost două categorii de bunuri care au fost înstrăinate. O categorie era formată din bunuri neamortizate integral (motocompresor, generatoare de curent, tahografe, miniexcavator, miniîncărcător, schele etc.), a căror valoare totală la data tranzacţiei a fost de 170.000 de lei, însă valoarea de facturare a fost de aproximativ 47.000 de lei.
Au fost vândute apoi bunuri amortizate (două Dacia, patru Volkswagen, un Audi, un autotractor, o autospecială etc.). Deşi în contabilitate valoarea lor era zero, respectivele bunuri puteau fi valorificate la fier vechi, însă au fost vândute la un preţ mult mai mic decât s-ar fi obţinut la un centru de colectare.
„Bunurile vândute au fost subevaluate, iar preţul convenit nu a fost niciodată plătit în realitate, însă plata apare ca efectuată printr-o chitanţă întocmită în fals de inculpat”, concluzionează anchetatorii, precizând că dosarul a fost trimis Judecătoriei Suceava.