Comisia constituită la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat la finalul săptămânii trecute rezultatele obţinute de candidaţii pentru funcţiile de conducere şi de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Printre procurorii care vor face parte din această secţie se numără şi Sorin Eugen Iaşinovschi, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Acesta a reuşit să-i convingă pe membrii comisiei că merită să facă parte din Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, secţie care îi va ancheta pe procurorii şi judecătorii din întreaga ţară.
„În cei 23 de ani de activitate am dobândit flerul de a vedea când într-o cauză este ceva sau e doar un balon de săpun. Pentru mine principiul de nevinovăţie este unul sacru şi nu am acceptat niciodată ca nimeni să-mi impună vreo soluţie. Sunt dispus să lucrez şapte zile pe săptămână, timp de 14-16 ore, preţ de cel puţin câteva luni de zile. Efectuarea actelor de urmărire penală în dosarele în care sunt cercetaţi magistraţii este o activitate foarte delicată. Dacă ar fi să arăt profilul procurorului care face urmărirea în asemenea acte, spun că primul lucru care ar trebui să-l caracterizeze este maturitatea, să fie foarte stabil şi să se aplece atent asupra cauzei şi abia după ce se va lămuri să dispună luarea unor măsuri. Această secţie trebuie să scoată la iveală imaginea reală a justiţiei, pentru că în prezent imaginea nu este prea bună”, a spus Sorin Iaşinovschi.
Procurorul, care are o vechime de 23 de ani în domeniu, militează şi pentru o deschidere în relaţiile cu mass-media, un alt punct esenţial în ceea ce priveşte activitatea noii secţii.
„Pentru a avea o imagine reală asupra justiţiei trebuie să existe o comunicare cât mai bună atât cu presa, cât şi cu persoanele cu care te întâlneşti şi care trebuie să plece lămurite la finalul discuţiei. Sunt un om al noului şi al progresului şi vreau să dau şi un exemplu. În anul 1998 am cumpărat din bani proprii un calculator şi o imprimantă şi le-am folosit în interes de serviciu, iar astfel de facilităţi au fost introduse la parchete abia după 2004”, a mai menţionat Sorin Iaşinovschi.
El şi-a început cariera de procuror la vârsta de 33 de ani, după ce timp de 15 ani a avut o experienţă ca militar activ în Ministerul Apărării Naţionale. A intrat în magistratură în 1995, devenind procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. După ce a fost procuror şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, în perioada 2003 – 2006 a fost procuror criminalist la Parchetul Tribunalului Suceava, între 2006 şi 2009 a fost procuror DIICOT la Serviciul Teritorial Suceava, fiind în perioada 2010 – 2014 prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Pe 1 noiembrie 2014 a fost numit, cu delegaţie, procuror şef al Secţiei de urmărire penală a Parchetului Tribunalului Suceava, iar până la admiterea în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a lucrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.