Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, spitalele municipale din Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Spitalul Orăşenesc Gura Humorului vor fi dotate, până la sfârşitul acestui an, cu echipament de screening auditiv prin otoemisiuni, în valoare totala de 90.000 de lei, a informat, ieri, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Testarea are ca scop depistarea precoce a deficienţelor de auz.
Medicul a precizat că banii au fost alocaţi de Ministerul Sănătăţii, concomitent cu includerea spitalelor municipale şi a celui orăşenesc din Gura Humorului în Programul naţional de screening auditiv la nou-născuţi pentru anul 2018. Până acum, doar Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a fost în program. Dr. Zorescu a subliniat că aparatura va fi achiziţionată până la sfârşitul anului 2018, de către unităţile sanitare, după cum urmează: Spitalul de Urgenţă Suceava - două echipamente, Spitalul Municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi - două echipamente, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal Vatra Dornei şi Spitalul Orăşenesc Gura Humorului - câte un echipament şi Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc - trei echipamente.
Potrivit şefului DSP Suceava, în cadrul Programului de screening auditiv la nou-născuţi au fost investigaţi, de la începutul anului şi până acum, 1.752 de bebeluşi, în cadrul maternităţii Spitalului de Urgenţă Suceava.
În cadrul screeningului auditiv, unii copii au avut nevoie de retestarea auditivă, care a fost efectuată de medicii specialişti ORL ai spitalului din Suceava sau de medici ai secţiei ORL din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi.
Retestarea a fost necesară deoarece unii dintre copii proveneau din familii de persoane cu dizabilităţi (surdo-muţi) sau copiii au avut probleme la naştere, respectiv rezultatul iniţial al testării auditive efectuate cu aparatul Echo-Screen a fost negativ, ceea ce înseamnă că bebeluşul nu aude.
Depistarea precoce a deficienţelor de auz la nou-născuţi creşte şansele de recuperare auditivă a copiilor prin dispensarizare în serviciile medicale din specialitatea ORL, dar şi de prevenire a surdităţii, ca urmare a intervenţiei la timp prin implant cohlear.