Cea mai recentă ediție a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, în paralel, în municipiile Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, s-a bucurat de un număr foarte mare de participanți, atât angajatori, cât și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Numărul total al persoanelor participante a ajuns la aproape 1300 (612 la Suceava, 232 la Fălticeni, 284 la Rădăuți, 132 la Câmpulung Moldovenesc), în vreme ce numărul angajatorilor participanți a fost de 146.
Rezultatele obținute sunt foarte bune, în condițiile în care 570 dintre participanți au fost selectați în vederea încadrării, iar alte 33 de persoane au fost angajate pe loc.
„La această ediție au participat aproximativ 150 de agenți economici, în special din construcții, industria ușoară, turism, industria lemnului, servicii și comerț.
Peste 1100 de locuri de muncă vacante au fost puse la dispoziția participanților, din care peste 100 sunt destinate celor cu pregătire superioară, peste 200, pentru cei care nu au încă o calificare, dar cele mai multe sunt pentru cei calificați, care au o meserie.
Este o oportunitate pentru participanți să intre în contact cu piața muncii, să cunoască oferta și să își dea seama care sunt șansele lor în a-și desfășura o activitate în județul nostru. În același timp, în funcție de oferta de muncă vacantă, pot să se reorienteze, atât prin participarea la cursurile profesionale pe care AJOFM Suceava le pune la dispoziție gratuit celor aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și prin semnarea unor contracte de ucenicie cu angajatori din județ, situație în care pot primi o subvenție, în funcție de nivelul de studii, pentru o perioadă de 1-3 ani”, a declarat Dănuț Burgheaua, directorul executiv AJOFM Suceava.
În prezent, în județ sunt peste 2800 de șomeri indemnizați și aproximativ 9000 neindemnizați, rata șomajului la nivelul județului fiind de 5,2%.
„Totul depinde de voința lor de a munci, pentru că locuri de muncă sunt, iar oferta este extrem de diversificată”, a subliniat Dănuț Burgheaua, directorul executiv AJOFM Suceava, care a adăugat că participarea agenților economici este mai mare ca la alte ediții, ca urmare a rezultatelor bune obținute anterior.
Firmele care au declarat că au candidați ce întrunesc condițiile de angajare activează în domeniul industriei alimentare, restaurante, prelucrarea lemnului, activități de protecție și gardă, tipărire, fabricarea autovehiculelor, colectarea deșeurilor.
Deținuți care urmează să fie eliberați, la Bursa locurilor de muncă
O participare inedită la Bursa locurilor de muncă a fost un grup de 14 persoane care urmează să se elibereze din detenție în perioada următoare, din Penitenciarul Botoșani.
„Printre preocupările noastre se găsește și dorința de a-i sprijini pe cei care se eliberează în viitorul apropiat din Penitenciarul Botoșani, să se poată integra în câmpul muncii. De aceea, ei sunt prezenți astăzi, alături de ofițerii supraveghetori.
Faptul că există această disponibilitate a lor de a discuta cu angajatorii, de a se integra într-o activitate, consider că este un lucru benefic”, a spus directorul executiv al AJOFM Suceava.
Cei 14 deținuți care urmează să fie eliberați și sunt în căutarea unui loc de muncă au susținut interviuri cu angajatori din domeniul construcțiilor și a prelucrării lemnului.